Lóhúsbotrány: a román szakemberek elutasítják a vádakat

Több román élelmiszeripari szakember elutasította azt a vádat, hogy román vágóhidak marhahúsként exportáltak volna lóhúst.

Dragos Frumosu, az élelmiszeripari szakszervezet elnöke vasárnap újságíróknak kifejtette, hogy a húsexportőröket Romániában is rendszeresen ellenőrzik, de átvételkor a francia importőrnek is kötelessége ellenőrizni az áru minőségét. "Ha az importőr nem tiltakozott amiatt, hogy marhahúsként feliratozott lóhúst kapott, akkor ő is bűnrészes. De utólag is kicserélhette a címkét" - mondta Frumosu.dragos-frumosu

Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter abban is kételkedik, hogy valóban Romániából származott az a lóhús, amelyet a svéd Findus francia leányvállalata Nagy-Britanniában árult, mélyfagyasztott marhahúsos lasagne nevű termékében mutattak ki.

A tárcavezető egy szombat esti tévéműsorban elmondta: nem a francia vagy brit hatóságok, hanem a nyersanyagot beszállító francia cég állította azt, hogy Romániából származott a lóhús. Hozzátette: a román élelmiszerbiztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és szombaton ellenőrizték a francia kereskedő által megnevezett két román vágóhidat.daniel-constantin11

"Az egyik eleve nem jön szóba, mert semmilyen marhahúsexportja nem volt az uniós piacokra. Egyébként ennek a két cégnek van működési engedélye lóvágóhíd működtetésére. A két román cég közvetítőkön keresztül exportált is lóhúst az unióba, de nem a botrányban érintett franciaországi kereskedőnek" - mondta a román miniszter.

Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagne készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában.

Hét nagy francia áruházlánc vasárnap bejelentette: leállítják a fagyasztott hús- és zöldségtermékeket gyártó, Findus nevű, svédországi székhelyű cég és egyik francia leányvállalata, a Comigel marhahúsos készítményeinek forgalmazását, miután kiderült, hogy azok lóhúst tartalmaznak. Az Auchan, a Casino, a Carrefour, a Cora, a Monoprix és a Picard bevonták a két cég mélyhűtött lasagne-, cannelloni-, bolognai spagetti, hachis parmentier (marhahúsos rakott krumpli), és muszakakészítményeit - közölte vasárnap a francia Kereskedelmi és Forgalmazói Szövetség (FDU). Az érdekszervezet közleménye szerint a termékek bevonásának oka az, hogy nem megfelelően tüntették fel a készítményeken a hús fajtáját.

Kimaradt?