Mikor száll fel újra Wizz Air-gép a marosvásárhelyi repülőtérről?

A Maszol által megkeresett illetékesek szerint van még esély arra, hogy december 21-ig befejeződjenek a munkálatok a Transilvania Nemzetközi Repülőtér kifutópályáján, és a Wizz Air még az idén újraindítsa járatait Marosvásárhelyről.

A Maros megyei önkormányzat sajtóosztályát azért kerestük meg, mert a légitársaság kedden bejelentette: ebben az évben már biztos nem költözteti vissza járatait Kolozsvárról Marosvásárhelyre, mert a vidrátszegi kifutópálya nem felel meg a biztonsági követelményeknek, a korszerűsítési munkálatok pedig a jelek szerint elhúzódnak.

Még azt sem tudni, ki végzi a munkálatokat

A munkálatok elhúzódásának oka a sajtóosztály magyarázata szerint az, hogy a kifutópályája felújítására meghirdetett versenytárgyalásnak még nincs meg a nyertese. Jelenleg a pénzügyi ajánlatokat értékelik, de a műszaki dokumentáció elemzése már lezárult. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, augusztus elejére tervezték az eredményhirdetést, és szeptemberre a munkálatok elkezdését.

A megyei önkormányzatnál elmondták, a közbeszerzési bizottság becslése szerint szeptember közepén kerülhet sor szerződéskötésre a kifutópálya felújítási munkálatairól, amelyek elvégzésére 108 napot kap a kivitelező. Ha a nyertes cég nem az ütemtervnek megfelelően halad, nagyon szigorú büntetésekre számíthat. De ha az időjárás nem kedvez, ha túl hideg, csapadékos lesz az ősz, a munkálatok elhúzódhatnak – tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Péter Ferenc megyei önkormányzati elnök szerint azonban nincs ok aggódni a Wizz Air bejelentése miatt, ugyanis folyamatosan tárgyalnak a fapados légitársasággal, amelynek  szándékában áll visszatérni Marosvásárhelyre. „A Wizz Air egyszerűen felmérte a jelenlegi helyzetet, és kereskedelmi társaságként fontos volt számára, hogy időben tájékoztassa az utasaikat arról, hogy a következő időszakban milyen célpontokra foglalhatnak jegyet” – fogalmazott Péter Ferenc.

Peti András reptérigazgató bizakodó

Peti András, a Transilvania Nemzetközi Repülőtér igazgatója bizakodóan nyilatkozott a Maszolnak. Elmondta, kiegészítéseket, pontosításokat kértek még a munkálatokra pályázó vállalatoktól, de úgy látja, van még esély arra, hogy decemberben újrainduljanak a rendszeres járatok a marosvásárhelyi reptérről. Ezt a megyei tanácselnök is megerősítette, aki szerint, ha a közbeszerzési pályázat eredményeit nem vétózza meg senki, december 21-ig befejeződhetnek a munkálatok.

A légikikötő igazgatója azt is elmondta, érthető a Wizz Air hozzáállása is, hiszen amíg nincs pontosan rögzítve a munkálatok elkezdési és befejezési időpontja, nem kockáztathat a fapados légitársaság, és nem tarthatja bizonytalanságban az utasait sem.

Petitől megtudtuk azt is, hogy a Wizz Airrel párhuzamosan más légitársaságokkal is folyamatos kapcsolatot tart fenn a megyei tanács, illetve a repülőtér, ugyanis a kifutópálya felújítása után szeretnék, ha több légitársaság is működtetne járatot Marosvásárhelyről különböző úticélok irányába.  

A reptér most sincs zárva

A közhiedelemmel ellentétben a marosvásárhelyi repülőtér nem zárt be, folyamatosan működik, fogadja a kis-gépeket, a kereskedelmi-, vagy egészségügyi céllal érkező repülőket, charter-járatokat, magángépeket vagy diplomáciai járatokat.

Peti András elmondta, júliusban rekordszámú repülőt szolgáltak ki, 84 gépet fogadtak a repülőtéren. Ugyanakkor a légikikötőnek az is a feladatai közé tartozik, hogy ha a térségben áthaladó bármilyen repülőnek kényszerleszállást kell végrehajtania, állandó készültségben álljon, személyzet és műszaki szempontból is fogadni tudja a gépet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?