Ugrásszerűen nőtt a külföldi turisták száma Erdély-szerte

323 ezer külföldi töltött el minimum egy éjszakát erdélyi szállodában 2017 első félévében. Két megyében több mint 40 százalékkal nőtt a látogatók száma.

1 millió külföldi látogató szállt meg a hazai szállodákban az első félévben, 8,5 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában. A vendégek több mint fele, 527 ezer fő, Bukarestbe látogatott. Mivel a főváros az ország első számú gazdasági központja, az ide látogató külföldiek jelentős része nem a hagyományos értelemben vett turista, hanem üzleti céllal érkezik. Bukarestben több szálloda működik, mint bármelyik megyében, a szobák száma 11 ezer. A külföldiek számának a növekedése a fővárosban elmaradt az országos átlagtól, mindössze 4,5 százalékos volt.

Országos viszonylatban leginkább Hunyadban nőtt a külföldi turisták száma, idén 44,6 százalékkal többen látogattak a dél-erdélyi megyébe, mint egy évvel korábban. A robbanásszerű fejlődés ellenére Hunyad még mindig nagyon kevés határon túli vendéget vonz, hat hónap alatt csupán 4852 személy szállt meg a megye szállodáiban.

A legtöbb erdélyi megyében szépen nőtt a külföldiek száma az első félévben: Szilágyban 41, Kolozsban 39,2, Brassóban 27,6, Temesben 24,4, Marosban 23,6, Krassó-Szörényben 17,8, Kovásznában pedig 11,6 százalékkal. Hargitában minimális volt a fejlődés, 1 százalékkal több külföldi szállóvendég érkezett, mint 2016 első hat hónapjában. A statisztika jelezte növekedés érezhető volt a sepsiszentgyörgyi Best Western Hotelben is.

Chicagóiak Háromszéken

„Érezhetően több volt a külföldi turista, bár az egy főre eső átlagos vendégéjszakák száma kissé csökkent. A növekedés annak tudható be, hogy a külföldiek most kezdik felfedezni Romániát, azon belül pedig Erdélyt és Háromszéket. Abban, hogy vonzóbbak lettünk, szerepe van annak, hogy biztonságos ország vagyunk, nálunk nem robbantanak” – nyilatkozta a Maszolnak Kovács István, a Best Western igazgatója. Elmondása szerint a magyarországiak mellett egyre több a nyugati vendég, idén volt chicagoi csoportjuk is, amelyik Bukarestből ugrott le Háromszékre, autóbusszal. Kovács István bízik benne, hogy a külföldi látogatók számának növekedése tartós folyamat lesz.

A nemzetközi idegenforgalom súlypontja Bukarest mellett egyértelműen a Kárpátok ívén van, a határon túlról érkező vendégek száma alapján összeállított ranglistán az első négy helyet erdélyi megyék foglalják el. Brassót 64 500, Temest 50 500, Kolozst és Szebent pedig 46 ezer külföldi kereste fel az első félévben. Brassó a szállodákkal legjobban ellátott megyék közé tartozik, a szálláshelyek jelentős része Brassó Pojánán, illetve a Prahova-völgyében van. Erdélyben 323 ezer külföldi szállóvendég jár január 1 és június 30 között, míg a Regátban, Bukarestet nem számolva, 150 ezer.

Azért nem minden erdélyi megyében dörzsölhetik elégedetten a kezüket a szálloda menedzserek. Biharban siralmas volt az első félév, a külföldi vendégek száma 22,2 százalékkal esett viszza, 21 ezerre, de csökkent a forgalom Szatmárban, Fehérben és Máramarosban is, 18,8, 16,6, illetve 10 százalékkal.

Öt olyan megye van, ahol a külföldi látogató nagyon ritka madárnak számít, ami nem is csoda, mivel ezek gazdaságilag elmaradottak, egyesek pedig idegenforgalmi látnivalókban sem bővelkednek. Ialomițaban fél év alatt 968 külföldi töltött el minimum egy éjszakát, Gorjban 709-en, Giurgiuban 532-en, Vranceaban 452-en, Teleormanban pedig 331-en fordultak meg.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az országban 1545 hotel működik, az ágyak száma 190 ezer.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?