Hosszú vajúdás után megszületett az EU-büdzsé

Elfogadták az Európai Unió 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretét - tudatta mikroblogján Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken, délután nem sokkal fél hat előtt. A keretköltségvetés felső határa a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve 908,4 milliárd euró lesz.rompuy-barroso2

"Megszületett a megállapodás! Az Európai Tanács megállapodott a többéves költségvetésről az évtized hátralévő részére. Megérte várni rá" - közölte a belga politikus.

Az uniós állam és kormányfők által megkötött politikai megállapodásról most az Európai Parlamentnek is döntenie kell. A 2009-ben életbe lépett lisszaboni szerződés értelmében ugyanis a többéves pénzügyi keret (multiannual financial framework, MFF) elfogadásához már az EP hozzájárulása is szükséges.

A frakcióvezetők elégedetlenek

Az Európai Parlament négy legnagyobb képviselőcsoportjának vezetője, a néppárti francia Joseph Daul, az osztrák szocialista Hannes Swoboda, a liberális belga Guy Verhofstadt és a zöldek társelnökei, a német Rebbeca Harms és a francia Daniel Cohn-Bendit közleményében rámutat, hogy a valódi tárgyalások most kezdődnek az Európai Parlamenttel. A közlemény szerint a parlament fő célja a növekedés és a befektetések ösztönzése, amely hozzájárul a válságból való fenntartható kilábaláshoz.

Orbán: hat vagonnyi 20 ezer forintost kaptunk orban-sajjtajAz egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország - Litvánia mögött - a második annak a megállapodásnak az értelmében, amely pénteken született meg az Európai Unió állam- és kormányfői között az EU 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretéről - közölte Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Hogy érzékeltesse a 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarországra érkező, 7080 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás mennyiségét, a kormányfő ismertette, hogy forintban ez hat vasúti vagonnak megfelelő 20000 forintos bankót, euróban pedig egy teljes kocsinak megfelelő 500 euróst jelentene. Orbán Viktor elmondta, hogy egy főre vetítve a 2007 és 2013 közötti periódusban 660 ezer forintnyi az uniós támogatás, a következő periódusban pedig 712 ezer forint jut majd. Miközben a teljes költségvetés összege csökken - emlékeztetett a miniszterelnök.

 "Ez a megállapodás nem erősíti, hanem gyengíti Európa gazdasági versenyképességét. Nem szolgálja európai állampolgáraink elsődleges érdekeit" - fogalmaznak közleményükben a frakcióvezetők, s leszögezik, hogy ebben a formában az EP nem tudja elfogadni a pénteken született megállapodást.

Az EP-frakcióvezetők megdöbbenésüknek adnak hangot, mert szerintük a csúcs részvevői olyan megállapodást fogadtak el, amely strukturális deficithez vezet, ez pedig nem megoldja a problémákat, hanem súlyosbítja őket a kötelezettségvállalások és a kifizetések maximális szintje közötti különbség miatt. A parlamenti frakcióvezetők szilárdan tartják magukat ahhoz, hogy az unió költségvetésének az alapszerződés értelmében egyensúlyban kell lennie. A képviselők négy dologhoz ragaszkodnak: az egyes évek és fejezetek közötti átcsoportosítás lehetőségéhez, a kötelező felülvizsgálathoz a keretköltségvetés félidejéhez közeledve, emellett ahhoz, hogy a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmei alapján megállapított tagállami hozzájárulások helyett az EU fokozatosan álljon át stabil saját forrásokra. Negyedikként pedig leszögezik, hogy nem tartanak elfogadhatónak olyan keretköltségvetést, amely a múlt prioritásain alapszik; több jövőszemléletű, a versenyképességet növelő és kutatási beruházást szorgalmaznak.

Van Rompuy: az európai vezetők felelősen döntöttek

Az európai vezetők felelősségérzetét jelzi az új hétéves költségvetési keretről szóló megállapodás - mondta az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatón Brüsszelben, a testület pénteki találkozóját követően.

 

base2Románia 40 milliárd eurót kap az EU-tól. Románia közel 40 milliárd eurót hívhat le 2014-2020 között az Európai Unió költségvetéséből – jelentette be Traian Băsescu román államfő. Hozzátette: a 9,5 milliárdos növekedés 18 százalékos növekedést jelent az előző hét éves keretköltségvetéshez képest. Băsescu büszkén ecsetelte, hogy Románia egyike annak a pár országnak, amely többet kap. A vidékfejlesztési projektek esetében továbbra is a költségek 75 százalékát fedezi az uniós büdzsé. A pályázónak a teljes költség 4 százalékával kell rendelkeznie a pályázat benyújtásakor. „Ugyancsak nagyon fontos megjegyezni, hogy a kohéziós alapok esetében sikerült elérni, hogy a tervezett 75 százalék helyett az Unió a költségek 85 százalékát állja.

Herman van Rompuy kiemelte: kiegyensúlyozott, növekedésösztönző költségvetésről állapodtak meg az állam- és kormányfők, amely "talán nem a legtökéletesebb költségvetés, de mindenki számára tartalmaz jó feltételeket".

A költségvetést értékelve elmondta, hogy a büdzsé jövőorientált, mértékletes, és figyelembe veszi az európai gazdasági nehézségeket.

Barroso: jó alap a vitához

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem tökéletes az Európai Unió új hétéves költségvetési keretéről szóló megállapodás, de jó alapot jelent az Európai Parlamenttel való tárgyalásra.

Jose Manuel Barroso pénteken, az európai állam- és kormányfők ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság jobban örült volna, ha a tárgyalások az eredeti javaslatához jobban hasonlító kimenetelhez vezetnek, de elismerte, hogy a megállapodás "jó katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek".rompuy-barroso3

Hangsúlyozta: a költségvetésben "jelentősek" a kohéziós támogatásra szánt összegek, és ezek a kifizetések jobban célozzák majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

Cikkünk frissül

Kimaradt?