Háromszéken ismét ellenőrzik az állattartó gazdákat

Átfogó ellenőrző akciót indított a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, amelynek során több mint 400 állattartó gazdát vizsgálnak, hogy betartják-e a gazdálkodási követelményeket és az állatjóléti előírásokat, illetve a mezőgazdasági és környezeti szabályokat, amelyek kötelező érvényűek minden olyan gazda számára, aki valamilyen típusú támogatásban részesül.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos leszögezte, nem céljuk a büntetés, hiszen valójában a gazda érdeke, hogy rendet tartson a portáján, viszont ha komoly hiányosságokat észlelnek, magánszemélyeket 600-tól 1200 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatnak, de ami még súlyosabb: az állattartó gazdától a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) részben vagy teljesen megvonhatja az állami támogatást.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság ellenőrei az APIA-val kötött egyezség alapján minden állattartó gazdaságban megvizsgálják a gazdasági nyilvántartás vezetését, illetve azt, hogy a gazdák betartják-e az állatok megjelölésére és nyilvántartására vonatkozó jogszabályokat és határidőket. Megnézik azt is, hogy a nyilvántartásban szereplő állatok valóban léteznek-e, jó körülmények között tartják és táplálják-e, betartják-e az állatjóléti feltételeket. Becslések szerint az akciót szeptember közepéig fejezik be.

Sikó Barabási Sándor emlékeztetett, hogy ezek az ellenőrzések negyedik éve zajlanak, tavaly például három esetben, tavasszal, ősszel és télen vizsgálódtak a farmokon. Négy éve még szinte minden gazdaságban találtak valamilyen szabálytalanságot, ám mostanra a gazdák próbálnak igazodni az elvárásokhoz, így ma már csak a hanyagabb farmereket bírságolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?