Borbély: az uniós pénzek lehívására kell törekedni

Kevés pénzt szán a befektetésekre a költségvetésben a kormány, viszont nagy az összeg, amit Romániának le kellene hívnia az EU-s pályázatokkal, és erre nem fektetnek elég hangsúlyt – jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László.

„Környezetvédelmi miniszterként tapasztaltam, hogy az illetékes intézményeknek sokszor nincs elég kapacitása lebonyolítani a pályázatok lehívását, ezért nem tudják befejezni a befektetéseket. Erre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, ez kellene hogy legyen Románia első számú prioritása. Mi elkészítettük és benyújtottuk már Erdély 2020 gazdasági stratégiát, amely az RMDSZ álláspontját tartalmazza, viszont a javaslatainkat nem vették figyelembe ”- mondta az RMDSZ politikai alelnöke. borbely-laszlo

A politikus elmondta, hogy az RMDSZ nem szavazta meg Románia 2013-as költségvetési tervét, mert nem ért egyet az abban felállított prioritásokkal. „Nagyon kevés költségvetést szavaztak meg a befektetésekre, kevesebbet, mint 2012, 2011 vagy 2010-ben. Az észak-erdélyi autópályának megszavazott összeg például csak az adósságok törlesztésére lesz elég. Ennek köszönhetően Maros megyére is egy nehéz év vár, a költségvetés az utak karbantartására lesz csak elég, új utakat már nem fogunk tudni építeni ”- mondta Borbély László. 

A régióátszervezéssel kapcsolatosan a politikai alelnök elmondta, az RMDSZ már 3 éve benyújtott egy törvényjavaslatot a gazdasági régiókkal kapcsolatosan, és jelenleg szakértői csoport dolgozik egy tanulmányon, amely alátámasztja majd a Maros-, Hargita- és Kovászna megyékből álló régió létrehozásának indokoltságát. „Románia 8 régióra való felosztása nem reális elképzelés, mivel az így kialakított régiók nem tudnának hatékonyan működni. Erre már 2005-ben felhívták a figyelmet a megyék vezetői. Ugyanakkor az Európai Unió megszabja a gazdasági régiók méretét, és a jelenlegi felosztásnál két régió nem felel meg a szabványoknak. Kisebb régiókat kell kialakítani főleg abban az esetben, ha adminisztrációs feladatokat is el kell majd látniuk” – mondta Borbély László.

Kimaradt?