Már csak hétfőig fizethetünk Magyarországon ezekkel a bankjegyekkel


-A A+

E hónap végéig lehet fizetni a 2016 előtt kibocsátott 2000 és 5000 forintosokkal. Az új 2000 és 5000 forintos papírpénzeket is a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el.

Július utolsó napjáig, azaz hétfőig használható a 200 és 5000 forintos címlet – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Közölték, bankjegyek cseréjét nem csupán az elhasználódás indokolja, hanem a technikai fejlődés is, hiszen az papírpénzeket kezelő automaták miatt technikai korszerűsítésre is szükség van.

A jegybank két lépésben vezeti be az új pénzeket: először rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd 4-6 hónapos szünetet követően kerülnek forgalomba, így az automaták üzemeltetőinek van idejük átállítani a készülékeket a bankjegyek fogadására.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le – közölte Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatója pénteken az M1-en.

Mint mondta, a pénzbevonás sosem száz százalékos, hiszen sokat a turisták eltesznek emlékbe, esetleg megfeledkeznek róluk, így a jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is.

A régi 2000 és 5000 forintosokkal keddtől már nem lehet ilyen pénzekkel fizetni, de a hitelintézetek három évig, a jegybank pedig még húsz évig térítésmentesen cseréli be azokat.
EZT OLVASTA MÁR?

X