Akkor most kit terhelnek a társadalombiztosítási járulékok?

Jövő évtől, azaz 2018. január elsejétől a kötelező társadalombiztosítási járulékok az alkalmazottat terhelik. A járulékok összegének kiszámítása, levonása és átutalása továbbra is a munkáltató feladata lesz - írja a pénzügyminisztérium közleményében. A tárca azt követően adta ki a közleményt, hogy a kormányfő ennek ellentmondó nyilatkozatokat tett szerdán és kedden. 

"A kormányprogram 2018. január 1-i hatállyal változásokat ír elő a társadalombiztosítást illetően. A program szerint a társadalombiztosítási járulékok szintje január elsejétől 4,25 százalékponttal, 39,25%-ról 35%-ra csökken. A társadalombiztosítási járulék az alkalmazottat terheli, azonban a járulékok összegének kiszámítása, levonása és átutalása továbbra is a munkáltató feladata lesz. Eszerint a társadalombiztosítási járulék (CAS) és az egészségbiztosítási járulék (CASS), amelyek eddig a munkáltatót terhelték, ezt közvetően a munkavállalót terhelik. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállaló magasabb nyugdíjjárulékot fizessen, és így magasabb nyugdíjra legyen jogosult" - részletezi a közlemény. 

Az idézett dokumentum szerint január elsejétől a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökken. 

A közlemény kifejti: a változások sem a munkáltatónak nem okoznak nagyobb kiadásokat, sem a munkavállaló nettó jövedelmét nem érintik. 

Szerdán Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy amíg ő vezeti a kabinetet, addig a CAS és CASS a munkáltatót és nem a munkavállalót terhelik. 

A CAS és CASS befizetése a jelenlegi modell szerint marad - mondta kedden is a miniszterelnök. 

"A CAS és CASS és az ehhez hasonló járulékokat a munkáltató fizeti, mert máskülönben kockázatot vállalunk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?