Gazdaság

 • Isărescu: befektetők nélkül nem megy a gazdaság

  A tőkebefektetések elmaradását tartja a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb akadályának a Román Nemzeti Bank kormányzója. „Ha a külföldiek beruházási kedve csökken, a tőzsdei tevékenység korlátozott, és a gazdasági struktúra olyan, hogy a fogyasztás ösztönzése csak az importot serkenti” – magyarázta Mugur Isărescu egy bukaresti gazdasági konferencián.
 • Lejárfolyam: a béka feneke alatt az oroszlán

  Az ING már egy hete megjósolta ügyfeleinek küldött elemzésében, hogy az euró árfolyama hamarosan eléri a 4,55 lejt. Jóslatuk beteljesedni látszik: a pénteki árfolyamon egy euró 4, 5495 lejt ért. Az OTP Bank Romania vezérigazgatója, Diósi László szerint a  fizetőeszköz gyengülését egyértelműen a politikai válság okozza.
 • Georgescu: idén nem növelünk adót

  A kormány idénre nem tervez adóemeléseket – közölte hétfő este a pénzügyminiszter, aki az adócsökkentést sem zárja ki, „ha a gazdasági helyzet megengedi". Florin Goergescu erről az Antena3 televízióban beszélt.
 • Az ortodox egyház nyereségesebb a McDonald's-nál

  Óriási profitra tett szert tavaly az ortodox egyház patriárkátusa. A pénzügyminisztérium adatai szerint nagyobb nyereséget könyvelhettek el 2011-ben, mint több multinacionális vállalat.
 • Verespatak: Ponta közzétenné az RMGC-szerződést

  A verespataki aranybányaberuházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a beruházótól Victor Ponta miniszterelnök, aki ezt egy közösségi oldalon jelentette be pénteken.
 • Újabb bankcsőd

  Csődbe ment Illinois államban a Waukegan Savings Bank - közölte a Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC). A kisbank fizetésképtelenné válásával 40-re emelkedett az idei bankcsődök száma az USA-ban.
 • Újabb visszahívások a Toyotától

  A japán autóóriás 160 ezer SUV-ot hív vissza Kínában a hátsó felfüggesztés meghibásodása miatt - jelentette a Toyota.
 • Dollármilliók úsztak el az olimpián

  Informatikai probléma miatt voltak foghíjasak a lelátók az olimpiai versenyeken. A külföldieknek szánt jegyek nem fogytak el. A szponzori meghívottak részleges távolmaradása önmagában nem indokolna ilyen alacsony kihasználtsági mutatót.
 • Fitch: az európai kötvénybefektetők "hisznek az euróban"

  Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet jelenlegi formájában fennmarad - közölte legújabb felmérésének eredményeit ismertetve kedden Londonban a Fitch Ratings.
 • Tűz volt a Chevronnál

  Többórás küzdelem után kedden sikerült eloltani azt a tüzet, amely a Chevron kőolaj-finomítójában keletkezett a kaliforniai Richmondban.
 • A vártnál jobban szerepelt az OMV

  Az elemzői várakozásoknál jobb eredményt ért el az első fél évben az OMV osztrák gáz- és kőolajipari konszern a szerdán közölt adatok szerint.
 • Megtorpant a német gazdaság

  Júniusban a német ipari termelés és a külkereskedelem volumene is a vártnál jobban esett vissza, és elemzők szerint ez is megerősíti, hogy némi ellenállás után Németország gazdasága is falnak ütközött a nyári hónapokban.
 • Egyre kevesebb az álláshirdetés, kivéve egy országot

  Két százalékkal több online álláshirdetést adtak fel júliusban az európai piacokon, mint egy évvel ezelőtt - derült ki a Monster felméréséből. Az átlagot azonban egyedül Németország lendíti pozitív tartományba, az összes többi lefedett országban: Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Belgiumban is visszaesett a feladott hirdetések száma az előző évihez képest, Svédországban pedig stagnálás volt.
 • Leáldozóban a készpénz napja?

  Elég lesz egy nevet bemondani Amerikában, máris lekerül a hitelkártyáról a Starbucks üzleteiben vásárolt termékek ára – és újabb szeg kerül a készpénz koporsójába.
 • Elveszti egyensúlyát a dán bankrendszer

  Likviditási probléma alakulhat ki a dán regionális bankoknál, ugyanis idén és jövőre csaknem 400 milliárd korona (mintegy 66 milliárd dollár) összegű forrásuk jár le, ám a refinanszírozás nem megoldott - számolt be a Bloomberg.
 • "Elszárad" az indiai gazdaság

  Az elmúlt két hónapban a monszun jóval kevesebb esőt hozott Indiának. A Citigroup szerint, ha a csapadék továbbra is elmarad, az öt százalékot sem éri el az indiai gazdaság növekedése, ugyanakkor a világ második legnagyobb gyapottermelője már megkétszerezte importját, hogy elláthassa textiliparát.