Nagyváradon és Kolozsváron a legdrágább a taxi Romániában

Bukarestben szinte feleannyiba kerül a taxizás, mint az országban legdrágább Kolozsváron és Nagyváradon.  Az európai nagyvárosok közül a román fővárosban a legolcsóbb taxizni.

Az európai államok nagyvárosai közül Bukarestben a legolcsóbb a taxizás, derül ki gépkocsikkal kapcsolatos témákra szakosodott Carspring szakportál tanulmányából. A román fővárosban egy 3 km-es utazás 1,31 euróba kerül, ami kb. 6 százaléka annak az összegnek (22,43 eurónak), amit egy utasnak Zürichben egy ugyanolyan hosszúságú fuvarért kell fizetnie.

Zürich az indulásért fizetendő alapdíj és a kilométerdíj tekintetében is a legdrágább az összehasonlításban szereplő városok közül, előbbi 7,37, utóbbi pedig 4,61 euró. Bukarestben ehhez képest igazán bagóért lehet taxizni, hiszen a legtöbb társaságnál az alapdíj és a kilométerdíj  egyaránt 1,39 lej, körülbelül 0,3 euró. A bukarestiek azonban minden bizonnyal beleegyeznének, hogy holnaptól a helyi taxik a zürichi tarifákkal közlekedjenek, ha ennek fejében mindenki zürichi színvonalú bért kapna.

Nem meglepő az sem, hogy a második legborsosabb viteldíjat, 15,57 eurót, szintén egy svájci városban, Genfben kérik el az utastól egy 3 km-es fuvarért. A drágasági rangsorban Tokió áll a harmadik helyen, 14,17 euróval.

Zürichben és Genfben a legtöbb taxi Mercedes-Benz, míg a román fővárosban Logan. A színvonalbeli különbségek minden bizonnyal nem merülnek ki ennyiben. Bukarestben ugyanis mindennapos gyakorlatnak minősül, hogy a taxisofőrök előre közlik az ügyféllel a fuvar árát, és az összeg lényegesen magasabb, mint amit a taxióra mutatna. Az is gyakori, hogy visszautasítják a fuvart, ha az útvonal hossza vagy iránya nem kedvükre való.

Dubai olcsóbb Budapestnél

Általánosságban minél alacsonyabb az életszínvonal egy országban, annál olcsóbb a taxi, ám vannak kivételek. A dúsgazdag Szingapúrban csak 3,56 euró a viteldíj, ennél kevesebb pénzért a listán szereplő 80 város közül csak 19-ben lehet taxizni. A dubaiak sem panaszkodhatnak a taxitarifákra, az emirátusban ugyanis olcsóbban lehet utazni, mint Budapesten: előbbiben 4,29, utóbbiban 4,38 euróba kerül egy 3 km-es fuvar. Az Európai Unió nagyvárosai közül Szófiában van még a bukarestihez hasonló öszegű, 1,72 eurós viteldíj. Világviszonylatban Kairó a legolcsóbb, 0,09 eurós kilométerdíjjal.

Erdélyben lényegesen többet kell fizetni a taxiért, mint a fővárosban, igaz, a szolgáltatás színvonala is magasabb. Országos viszonylatban Nagyváradon a legmagasabb a tarifa, 2,27 lej/km, de Kolozsvár sem sokkal olcsóbb, ott 2,25 lejbe kerül egy kilométer. A két városban alkalmazott tarifák hozzávetőleg megegyeznek a varsói, tallini, dubai, isztambuli és liszaboni árakkal, de nagyobbak, mint a rigai, kuala lumpuri vagy shanghaji kilométerdíjak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?