Szorul a kapca: részmunkaidősök kárán jut kétmilliárd lejhez a kormány

Számítások szerint az állami kasszába az év végéig körülbelül 2 milliárd lejjel több pénz folyik be, ha a miniszterelnök ígérete szerint a kormány csütörtökön elfogadja azt a sürgősségi rendeletet, amellyel magasabb adóterheket ró ki a részmunkaidősöket foglalkoztató vállalkozókra.

Szorult helyzetben van a Tudose-kormány, mivel az első félév bevételei 4 milliárd lejjel elmaradtak az előirányzott értéktől, és úgy tűnik, nem sikerül tartani a költségvetési célkitűzéseket. Azt követően, hogy elállt a profitadónak az árbevételen alapján kiszámítandó adóval való helyettesítésétől, a kabinet újabb, fölöttébb vitatható rendelet meghozatalára készül, az államkassza bevételeit növelendő.

A csütörtökön elfogadásra váró sürgősségi rendelet az adótörvényt módosítja. E szerint a részmunkaidős munkaszerződés után ugyanannyi adót kell fizetni, mintha az alkalmazott napi 8 órás munkaidőben, minimálbérért dolgozna. A változtatás augusztus elsejétől lép életbe.

Egy 1450 lejes bruttó minimálbérrel fizetett alkalmazott után havi 718 lej folyik be az államkasszába. Részmunkaidővel jelenleg mintegy 1,1 millió ember dolgozik, többségüket minimálbérrel fizetik. Arról nincs nyilvános adat, hogy ezen munkavállalók hány százalékát alkalmazták napi 2, 4, illetve 6 órára.

Ekkora adóbevétel várható

A Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint, ha feltételezzük, hogy valamennyi részmunkaidős munkaszerződés 2 órára szól, akkor az év végéig az államnak 3,16 milliárd lejes pluszbevétele lenne. Ha minden részmunkaidős munkaszerződés 4 órás lenne, akkor 1,85 milliárd lejjel, ha pedig 6 órás, akkor 1,07 milliárd lejjel nőnének a költségvetés bevételei.

Mivel biztos, hogy az 1,1 millió munkaszerződés között 2, 4 és 6 órásak is vannak, a kormány 2 milliárd lej körüli többletbevételre számíthat az intézkedéstől. Ez  mennyei manna lenne a kerettösszegből egyre jobban kilógó költségvetés számára.

Szakértők szerint a rendelet célja, a költségvetési bevételek növelése mellett, a feketemunka visszaszorítása, a részmunkaidős alkalmazottak tetemes része ugyanis ténylegesen napi nyolc órát dolgozik.

„A tehetetlenség jele”

„Sok vendéglátóipari cég alkalmaz munkatársakat részmunkaidővel, ami természetes és törvényes, ezeket nem kellene őket túladóztatni. Ugyanakkor vannak cégek, melyek trükköznek a részmunkaidővel. Az adóhatóság és a munkaügyi igazgatóság feladata lenne, hogy azonosítsa a törvényt kijátszó vállalkozásokat, plusz adó kivetése azokra, melyek törvényesen alkalmazzák a részmunkaidő intézményét, túlkapás az állam részéről. Nem korrekt, az ellenőrző szervek tehetetlenségének a jele” – nyilatkozta egy vendéglátóipari vállalkozó.

Az első féléves államháztartási adatok alapján ahhoz, hogy tartani lehessen a 3 százalékos költségvetési hiányt, az állam bevételeinek 14 milliárd lejjel kellene nagyobbak lenniük, mint tavaly. Az első féléves többlet a tervezett 8 milliárd lej helyett csupán 4 milliárd volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?