Az első öt hónapban 8,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés

Az első öt hónapban 8,6 százalékkal csökkent a hazai építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 8,9 százalék volt. A karbantartási munkálatok volumene csaknem 26 százalékkal esett vissza, a generáljavítások mintegy 30 százalékkal. Ugyanakkor az új építményeknél 2,1 százalékos növekedést jegyeztek.

Az ipari létesítményeknél 29 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munka volumene 12 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 67 százalékos növekedést regisztráltak.

Megfigyelhető, hogy az év elejétől folyamatosan romlik az építőipar teljesítménye tavalyhoz képest. Az első negyedévben 1,5 százalékos csökkenést jegyeztek, négy hónap után 6 százalékos volt a visszaesés. Májusban 16,7 százalékos csökkenést jegyeztek a tavalyi ötödik hónaphoz mérten. Elemzők felhívták a figyelmet, hogy az építőipar teljesítményén nagymértékben az állami beruházások hiánya ront.

A román pénzügyminisztérium által június végén közölt adatokból kiderült, hogy az állam az első öt hónapban 4,1 milliárd lejt költött közberuházásokra, ami a GDP 0,5 százalékának felelt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?