Cseke Attila: Romániának 2020-ig rá kell csatlakoznia a nyugat-európai autópálya-hálózatokra

Letették a Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti 29,5 km hosszúságú autópálya-szakasz alapkövét Magyarországon. A munkálatok várható befejezése 2020 I. negyedéve, így már csak rá kell csatlakoznia Romániának az észak-erdélyi autópályával a nyugat-európai gyorsforgalmú közlekedési folyosókhoz. 

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szenátora úgy nyilatkozott: már csak a romániai politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy Románia közelebb kerüljön Nyugat-Európához. 

"Letettük az alapkövét annak az autópálya-szakasznak, amely összeköti Berettyóújfalut és Nagykerekit, ezáltal eljutva a román határig. Most már csak romániai politikai akarat kell ahhoz, hogy Romániát, Erdélyt közelebb vigyük Nyugat-Európához. A romániai magyar közösség nem papírból, hanem aszfaltozott autópályán szeretne közlekedni. Az RMDSZ azt kéri továbbra is a kormánytól, hogy prioritásként kezelje és építse az Észak-Erdélyi és Dél-Erdélyi autópályákat, hiszen ez gazdasági fellendüléshez és jóléthez vezet" - mutatott rá Cseke Attila. 

Közel 300 millió euróba kerülnek a magyarországi munkálatok, számolt be Cseke Attila, majd hozzátette: "Üdvözöljük a magyar kormány döntését, mely révén prioritásként épül meg ez az autópálya szakasz, mert a romániai magyaroknak kiemelten fontos, hogy minél egyszerűbben, biztonságosan és aránylag gyorsan juthassanak át az anyaországba, hiszen jelen pillanatban több órás út megtételére van szükség, ha valaki Magyarországra szeretne látogatni. Éppen ezért az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza Bukarestben, hogy az észak-erdélyi autópálya szakaszait mielőbb írják ki és azok kivitelezését támogatja minden szinten. Azért fontos a Bors-Berettyószéplak és a további szakaszok megépítése, mert általa rácsatlakozhatunk a gyorsforgalmi utak európai hálózatára". 

Az eseményen jelen volt Vitányi István, a Fidesz Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője, Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?