Terjeszkedik a magyar pénzintézet: újabb romániai bankot venne az OTP

Az OTP Bank Románia a kolozsvári Transilvania Bankkal áll versenyben a Banca Românească megvásárlásáért.

Piaci források szerint az OTP lesz a befutó a Banca Românească megvásárlásáért folytatott versenyben, ugyanis mostanáig a legjobb ajánlatot tette, értesült a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A görög tulajdonban levő hitelintézet iránt a kolozsvári székhelyű Transilvania Bank is érdeklődik.

A Banca Românească jelenlegi tulajdonosa a National Bank of Greek csoport, mely az Európai Bizottsággal kötött, a válságba jutott görög bankok megmentését célzó megegyezés értelmében kell megválljon romániai leányvállalatától. A pénzintézet értéke 300 millió euró körül mozog.

A Banca Românească 14. a hazai bankok rangsorában, 1,6 százalékos piaci részesedéssel. Tavaly 24 millió lej nyereséget könyvelt el, 1160 alkalmazottja van, aktívumainak értéke pedig 6,3 milliárd lej. A gazdasági világválság kitörését megelőzően a jelenleginél lényegesen jobb pozícióval rendelkezett, 2008-ban piaci részesedése 2,9 százalék volt, a krízist azonban, a többi, görög tulajdonban levő bankhoz hasonlóan nagyon megsínylette.

Az 1,6 százalékos piaci részesedés ugyanakkor nem jelentéktelen: a 10 legnagyobb bank uralja a piac több mint 80 százalékát, a fennmaradó részen pedig 29 versenytárs osztozik. Az OTP piaci részesedése jelenleg 2,2 százalék, ami a Banca Românească felvásárlása esetén 3,8 százalékra nőne, ezzel pedig bekerülne a 10 legnagyobb hitelintézet közé. Az OTP Románia korábban az 5 százalékos piaci részesedés elérését tűzte ki középtávú célkitűzésként.

A magyar tulajdonban levő pénzintézet az elmúlt években már felvásárolt két konkurenst, 2004-ben a Robankot, 2014-ben pedig a Millennium Bankot. Az OTP Románia 30,8 millió lejes profittal zárta a tavalyi évet. A leggazdagabb magyar, Csányi Sándor által vezetett OTP Horvátországban, Montenegróban, Oroszországban, Bulgáriában, Szlovákiában és Szerbiában van még jelen, piaci értékét 8 milliárd euróra becsülik.  

Romániában további három bank válthat tulajdonost az elkövetkező időszakban. Ezek közül messze a legnagyobb falat a Bancpost, a maga 3 százalékos piaci részesedésével. Eladó még két kisebb hitelintézet, a Veneto Bank és a Marfin Bank, s valószínű, hogy a görög Piraeus csoport is meg fog válni romániai vállalatától.

A hazai piacvezető, aktívumainak értéke alapján, 2016 végén a Román Kereskedelmi Bank (BCR) volt, megelőzve a Transilvania Bankot, mely fennállása során először került a második helyre, maga mögé utasítva a BRD-t.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?