Nem tudta egy cég cukorkaként kisajátítani a kürtőskalácsot

Sikerült megakadályozni a Hargita Megyei Hagyományos Péktermékkészítők Érdekvédelmi Egyesületének és a Hargita megyei kürtőskalács-készítők többségének összefogásával, hogy egyetlen cég cukorkaként és csokoládéként védje le a kürtőskalácsot.

Tavaly szeptemberben értesítették az akkor még Hargita Megye Tanácsához tartozó megyei agrárkamarát, hogy egy cég saját részére nyújtott be védjegybejegyzési kérelmet a romániai szabadalmi és védjegyhivatalhoz, amellyel a kürtőskalács megnevezést szerette volna levédetni cukorkára, csokoládéra, kekszre, édességekre – tájékoztat Hargita Megye Tanácsa.

A Hargita Megyei Hagyományos Péktermékkészítők Érdekvédelmi Egyesülete, valamit a régió kürtőskalács-készítői márkavédelmi szakértő segítségével kifogást emeltek ez ellen. Azzal érveltek, hogy a kürtőskalács szó csak egyetlen, összetéveszthetetlen hagyományos terméket illet meg, és semmi másra nem használható. A hivatal májusban arról értesítette az érdekelteket, hogy a kérelmező cég elállt a bejegyeztetési eljárás folytatásától.

„Az az üzenete ennek az esetnek, hogy nem érdemes ily módon ügyeskedni, mert résen vagyunk, már csak a Székely termék védjegy kapcsán is figyelünk, hivatalból is értesítenek minket” – nyilatkozta az ügy kapcsán Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A kürtöskalács uniós levédésével kapcsolatos igyekezetről itt olvashat.

Kapcsolódók

Kimaradt?