Napokon belül indul a kezdő vállalkozásokat támogató Start-up Nation program

A január 30. után alapított cégek 200 ezer lejes, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Június 15-én kezdődik a feliratkozás a vállalkozói kedv serkentését célzó Start-up Nation programra, melynek keretében 1,7 milliárd lejt pályázhatnak meg a kezdő üzletemberek. Egy vállalkozás maximum 200 ezer lejt, valamivel több mint 40 ezer eurót kaphat. Kizárólag olyan kft.-k, D típusú kft.-k (SRL-D), illetve szövetkezetek pályázhatnak, melyeket 2017 január 30. után jegyeztek be.

A pályázó cégeknek néhány további feltételnek is eleget kell tenniük:

  • a tulajdonosoknak nem lehet olyan, korábban alapított cége, mely azonos tevékenységet folytat, mint a pályázó vállalkozás
  • nincs tartozása sem a kincstár, sem pedig a helyi önkormányzat felé
  • a pályázat elnyerését követően létre kell hoznia minimum egy munkahelyet, amelyet legkevesebb két éven keresztül fenntart.

A megítélt összeget a következőkre lehet fordítani: gépek és berendezések, a tevékenységhez szükséges ingatlan, irodabútor, irodai felszerelés, haszonjármű, személygépkocsi, fűtő- és légkondicionáló berendezés, weblap, számítógépes programok, licencek, szakmai továbbképző programok, szakmai tanácsadás stb. A pénzből kizárólag új termékeket lehet vásárolni, a lízingelés nem megengedett.

Így szerezz minél több pontot

Feliratkozni kizárólag interneten lehet majd, a pályázóknak mellékelniük kell az üzleti tervet. A pályázó vállalkozásokat egy kritériumrendszer alapján pontozzák, illetve a pontszámok alapján rangsorolják majd. A pontokat öt kritérium alapján adják majd: tevékenységi terület, létrehozott munkahelyek száma, alkalmazottak, költségtípus, innováció.

A tevékenységi területen a legtöbb pontot, 40-t az informatikai vállalkozások kapják, a legkevesebbet, 25-t pedig a kereskedő cégek. Plusz pontok járnak a fogyatékkal élő alkalmazottak, a három évesnél nem régebbi technológiák beszerzése után, illetve ha az igényelt pénznek több mint felét a munkavégzéshez szükséges berendezésekre vagy szoftverekre kívánják fordítani. Az elérhető maximális pontszám 100, a pályázaton csak azok a vállalkozások vehetnek részt, melyek legkevesebb 50 pontot érnek el.

A Start-up Nation programmal kapcsolatos információk az illetékes minisztérium honlapján találhatók, ezen linken. 

A feliratkozásra egy hónap áll majd a vállalkozók rendelkezésére. Az előzetes tervek szerint a sikeres pályázókkal augusztus és szeptember folyamán kötik majd meg a szerződéseket, a kifizetésekre pedig szintén szeptemberben kerül majd sor.   

Kapcsolódók

Kimaradt?