Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Lassult áprilisban a kiskereskedelmi forgalom növekedése Romániában, míg márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,2 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, áprilisban 4,6 százalékkal bővült a forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző havihoz mért növekedés 2,6 százalékos volt áprilisban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték pedig 0,2 százalékos visszaesést mutat.

A statisztikai intézet kedden közzétett adatsorából kiderült, hogy az év első négy hónapjában 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első negyedévet a kiskereskedelem még 6,9 százalékos bővüléssel zárta.

Az év első négy hónapjában a legjobban az üzemanyag-eladás bővült (10,9 százalékkal), a nem élelmiszerek értékesítése 10,1 százalékkal nőtt, élelmiszerből, italból és dohánytermékből pedig 1,2 százalékkal adtak el többet mint a tavalyi év első négy hónapjában.

Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót. Legutóbb január 1-jén csökkent az áfa egy százalékponttal, 19 százalékra.

A gazdasági növekedés fő hajtóereje továbbra is a belföldi fogyasztás. A kormány idén 5,2 százalékos GDP-növekedésre számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?