Kihirdette az államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról szóló törvényt

Kihirdette szerdán Klaus Johannis államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról (RCA) szóló törvényt - tájékoztat az államelnöki hivatal. 

A jogszabály értelmében a Pénzügyi Felügyelet (ASF) félévente közzéteszi majd az RCA-kötvények referenciaárát. A biztosítótársaságok nem kötelesek a referenciaárhoz szabni kötvényeik árát. 

A törvény azt is előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor, ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről. 

A jogszabály szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét. 

A jogszabály azt is előírja, hogy a gépkocsi-tulajdonosok bármely szervizbe elvihetik járművüket javíttatni, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy bűncselekménynek minősül a hamisított alkatrészek használata a gépkocsijavítás során. 

A törvényről itt olvashat további részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?