Elfogadta a parlament az ingatlanhiteleseket segítő RMDSZ-tervezetet

Döntőházként elfogadta kedden a képviselőház az ingatlanhitelesek helyzetén segítő törvényt. A jogszabályt az elmúlt parlamenti mandátumban iktatták az RMDSZ honatyái.

Szabó Ödön Bihar megyei képviselő tájékoztatása szerint a törvény az elárverezésre kerülő ingatlanok megvásárlására hatalmazza fel az önkormányzatokat. Ez segít azokon a családokon, akik nem tudják fizetni az ingatlanra felvett kölcsönüket.

„Sok család kerül abba a helyzetbe, hogy nem tudja fedezni ingatlanhitelét, de szociális lakásokat sem igényelhetnek a jelenlegi törvénykezés értelmében. Az RMDSZ által kidolgozott törvény megteremti a lehetőséget arra, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből vásárolja fel a bajba jutott hitelesek ingatlanjait, majd ezeket bérbe adja az addigi tulajdonosoknak”– mutatott rá a politikus.

Szabó Ödön felidézte, hogy a kezdeményezést az elmúlt parlamenti mandátumban iktatták az RMDSZ képviselői. A jogszabályt tavaly decemberben az államelnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek. A parlament részlegesen eleget tett Klaus Johannis jogszabály-felülvizsgálati kérésének, és kedden újból megszavazta a törvényt.

„Ez egy újabb olyan törvénye az RMDSZ-nek, amely azt az elvet követi, hogy önkormányzataink, közösségeink döntsenek a bennünket érintő kérdésekben. A jelen jogszabály kiszélesíti az önkormányzatok hatáskörét, megteremtve a jogi lehetőséget arra, hogy saját maguk dönthessenek arról, mit tesznek a jobb életfeltételek megteremtéséért. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy minél több ilyen hatáskört a lehető legközelebb vigyünk az önkormányzatokhoz, ezáltal a közösségeinkhez” – nyilatkozta Cseke Attila.

A RMDSZ Bihar megyei szenátora kifejtette, a jogszabály felsőházi vitája során leszabályozták azt is, hogy ezután az önkormányzatok árverezésen legtöbb 100 négyzetméteres ingatlanokat vásárolhatnak a bajba jutott hitelesek segítésére, ezt eddig egy 2008-tól hatályos előírás tiltotta. „Az önkormányzatok 5 éves bérleti szerződések alapján adhatják ki majd ezeket a lakásokat az érintetteknek, és a lakbér értéke nem haladhatja meg a család havi nettó jövedelmének 10 százalékát” – részletezte Cseke Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?