Kötelező gépjármű-biztosítás: péntektől referenciaárak lépnek életbe

Csütörtöktől ismét olyan árat szabnak meg a biztosítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) kötvényeknek, amilyeneket akarnak. Referenciaárak azért lesznek, péntektől lépnek életbe, de ezek csak az ügyfelek tájékozódását szolgálják a biztosítási piacon - nyilatkozta szerdai sajtóértekezletén a Pénzügyi Felügyelet (ASF) alelnöke, Cornel Coca Constantinescu.

Az ASF képviselője szerint a kockázatot jelentő ügyfelek magasabb díjakra számíthatnak. Így például egy 31 és 40 év közötti természetes személynek, aki 1400 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú gépkocsit vezet, 506 lejes referenciaárat határoztak meg, ez 17 százalékkal kevesebb, mint a kategóriának korábban megállapított 610 lejes maximális biztosítási díj.

A referenciaár kiszámításánál figyelembe vették a káresetek gyakoriságát - 4,2 százalék, az okozott kár átlagértékét – 5 474 lej, a kárrendezésre elkülönített pénzösszeget, beleértve a biztonsági tartalékot - 234 lej, a le nem jelentett káreseteket - 18,5 százalék, a káresetek inflációját – 3,5 százalék, és a referencia kockázati díjat - 287 lej. A beszerzési és a kezelési költségeket 25 százalékban állapították meg, a bonus-malus pontok befolyása 21 százalék, a haszon 3 százalék.

Eszerint  egy 31 és 40 év közötti természetes személynek, aki 1400 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú gépkocsit vezet, az egy évre kötött RCA-biztosításának referenciaára, 506 lej, ez 17 százalékkal kevesebb, mint a kategóriának megállapított 610 lejes maximális biztosítási díj.

Egy másik példa azokra a jogi személyekre vonatkozott, amelyek 1 401 és 1 600 köbcenti hengerűrtartalmú gépkocsi tulajdonosai. A referenciaár kiszámításánál figyelembe vették a káresetek gyakoriságát - 9,3 százalék, az okozott kár átlagértékét - beleértve a kárrendezésre elkülönített pénzösszeget és a biztonsági tartalékot – 5 065 lej, a le nem jelentett káreseteket - 18,5 százalék, a káresetek inflációját – 3,5 százalék, és a referencia kockázati díjat - 575 lej.

A beszerzési és a kezelési költségeket 25 százalékban állapították meg, a bonus-malus pontok befolyása 16,6 százalék, a haszon 3 százalék. Eszerint, azon jogi személyeknek, amelyek egy 1.401 és 1600 köbcenti hengerűrtartalmú gépkocsi tulajdonosai, az egy évre kötött RCA-biztosításuk referenciaára 957 lej, a kategóriának megállapított 992 lejes maximális díjhoz képest (-4 százalék).

Az ASF adatai szerint a jogi személyek által bitokolt 16 tonnásnál nagyobb áruszállító járművek esetében a referenciaár 7 314 lej, amely 3 százalék kal kevesebb, mint a kategóriának megállapított maximális biztosítási díj (7 534). A 40 személynél több utas szállítására alkalmas gépjárművek referenciaárát 5.616 lejben szabták meg (-15 százalék, 6600).

A referenciaár csak tájékoztat

„Az ASF rövid- és középtávú célja, hogy egy kiegyensúlyozott konkurenciális piacot hozzon létre. A referenciaáraknak tájékoztató jellegük van, amelyek megállapításánál figyelembe vették többek között a károkat, a káresetek gyakoriságát, a biztosítások számát. A referenciaár egy számítási módszer, amely a piac által elfogadott egyéni statisztikákra épül. Az alkalmazott képlet helyes, ezért az új képlet a parlament által elfogadott új RCA-törvényben is benne van” - jelentette ki Constantinescu.

A képviselőház kedden 226 támogató és 25 ellenszavazattal (4 képviselő tartózkodott) fogadta el a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás új törvényét.

Kapcsolódók

Kimaradt?