Kevesebb gazda nagyobb területre igényelt támogatást Háromszéken

Háromszéken a tavalyinál kevesebb mezőgazdász az eddiginél nagyobb területre igényelt támogatást, derült ki a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság összesítéséből. Könczei Csaba, az intézmény vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: a május 15-i, hétfői határidőig a háromszéki gazdák 98,85 százaléka, azaz 13 014 személy nyújtotta be igénylését a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA).

A gazdák összesen 113 777 hektárra kértek területalapú támogatást, ami tavalyhoz képest 100,4 százalékot jelent. Ezzel szemben a múlt évhez képest 129 gazdával kevesebb igényelt idén támogatást, mutatott rá Könczei Csaba. Szerinte a területek nagyságának emelkedése és a gazdák számának csökkenése azzal magyarázható, hogy az elmúlt évben a földterületek egy részét összevonták vagy átadták más gazdának. 

A háromszéki állattartók is közel 100 százalékban határidőre leadták támogatási igénylésüket. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint az állattartók egy része csak utolsó napokban tudta leadni állatlétszám után járó támogatási igényét, mivel voltak önkormányzatok, amelyek késve szerveztek licitet a legelők bérbeadására. Emellett a dobollói állattartók egyesülete valamilyen ok miatt úgy döntött, idén nem kérnek támogatást, számolt be érdeklődésünkre az igazgató.

Könczei Csaba hozzátette: jónak tartja a Mezőgazdasági Minisztérium idei rendelkezését, miszerint az EU-s irányelvekkel szembemenve május 15-ig adtak határidőt a gazdáknak a kérések benyújtására. A korábbi években ugyanis a határidő után naponta 1 százalékos támogatás megvonás ellenében még le lehetett adni az igényléseket. Emiatt azonban elhúzódott a dokumentumok ellenőrzése, így késtek a kifizetések is. Idén azonban a mezőgazdasági miniszter ígérete szerint a gazdák október 15-ig megkapják az idei támogatásokat.

Miniszteri villámlátogatás

A mezőgazdasági intézmények az elmúlt hetekben feszített tempóban, hétvégenként is fogadták a gazdák igényléseit, számolt be Könczei Csaba, aki elmondta: a minisztérium idén a mezőgazdasági igazgatóságokra is feladatot rótt, így Háromszéken az intézmény 13 alkalmazottja az APIA jelentései alapján azonosította azokat a gazdákat, akik nem nyújtották be az igénylést, telefonon és személyesen keresték meg őket és mozgósították, hogy ne csússzanak ki a határidőből.

A támogatási igénylések leadásának folyamatát terepen ellenőrizte Petre Daea mezőgazdasági miniszter is, aki múlt héten előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kovászna megyébe, számolt be Könczei Csaba. A tárcavezető találkozott az agráradminisztráció vezetőivel, majd kérésére meglátogattak két csernátoni nagygazdát, akik az elmúlt évben hatalmas összegű, több mint 1 millió euró értékű támogatást kaptak az ipari- és vetőmag krumpli termésük után.

Az Agroinfo szakportál beszámolója szerint Petre Daea arra volt kíváncsi, hogy a háromszéki gazdák visszafektették-e fejlesztésekre a támogatást és elégedett volt amikor kiderült, hogy több százezer euróra vásároltak korszerű munkagépeket. A mezőgazdasági miniszter meglátogatta a szitabodzai tejbegyűjtő központot és épülő karantén istállót illetve a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkafőzőt is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?