Gondban vannak a kisboltok az eladhatatlan cigaretta miatt

Levélben kérte a kisebb üzletek tulajdonosainak érdekeit képviselő egyesület (ANCMMR) az országos adóhatóság (ANAF) vezetőjétől, hogy május 20. után is forgalmazhassák a korábbi jogszabályok szerint csomagolt cigarettákat.

Május 20-én lép hatályba a 2014/40-es uniós direktívát gyakorlatba ültető, 2016/201-es törvénynek az a rendelkezése, amely szerint ettől a dátumtól csak az Európai Bizottság által megszabott, a korábbinál elrettentőbb hatású fényképekkel ellátott cigarettásdobozok kerülhetnek forgalomba.

A kiskereskedőknek az a gondjuk, hogy nagyon sok olyan dohánytermékük van még raktáron, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek. Arra hivatkoznak, hogy önhibájukon kívül jártak így, mert a román parlament túl későn foglalta törvénybe az uniós szabályozást, így egy év helyett csak fél évük volt megszabadulni a készlettől.

Jelenleg Romániában 75 ezer üzlet forgalmaz cigarettát, és szinte mindegyiküknek van eladhatatlanná váló készletük. „A kereskedők ezeket a termékeket törvényesen vásárolták, nem szolgáltathatók vissza a gyártóknak, és megsemmisítésük is pénzbe kerül” – olvasható a levélben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?