Megduplázódott a használt lakások kínálata Bukarestben

Januárban kétszer annyi használt lakást kínáltak eladásra Bukarestben, mint 2012 decemberében arra a hírre, hogy a decemberben hivatalba lépett második Ponta-kormány csak az új építésű lakások vásárlását szándékszik hitelgaranciával támogatni - írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség egy bukaresti ingatlanügynökség felmérését idézve.

A tulajdonosok azért siettek meghirdetni lakásaikat, mert attól tartanak, hogy nem tudják majd értékesíteni ingatlanjaikat, amikor az eddigi "Első otthon" program helyett a kormány beindítja az "Új otthon" programot. A pánikszerű kínálat egyelőre nem érintette a hirdetési árakat.

Bukarestben jelenleg átlagosan 37 500 euróért kínálják a használt garzonlakásokat, 53 250 euróért a kétszobás, 80 660 euróért a háromszobás használt panellakásokat a tavaly bekövetkezett 7-9 százalékos árcsökkenés nyomán.lakasok

Az Euribor kamatláb visszaesése miatt tavaly 10-15 százalékkal csökkentek az ingatlanhitelek törlesztőrészletei Romániában, így a bukaresti ingatlanpiacon jelenleg akár 25 százalékkal is kisebb lehet a hitel törlesztőrészlete, mint a bérleti díj egy adott lakásra. A Ziarul Financiar című pénzügyi szaklap szerint az "Első otthon" hitelkonstrukcióval 30 éves törlesztésre megvásárolt lakás törlesztőrészlete átlagosan 208 euró volt decemberben, míg a házbérek átlaga elérte a 257 eurót.

A hazai bankok az utóbbi három és fél évben 3,2 milliárd eurónyi ingatlan-hitelszerződést kötöttek több mint 80 ezer ügyféllel az "Első otthon" nevű állami hitelgarancia-programon keresztül - írta néhány napja a Ziarul Financiar kormányzati forrásokra hivatkozva.

Kimaradt?