Az olcsó és rossz aszfalt miatt kátyúsak a romániai utak

Romániában hét kilométer útból csak egyet burkolnak modern technológiával készült, az időjárás viszontagságait és a súlyterhelést jól bíró kopolimeres aszfalttal. Nyugat-Európában szinte csak ezt használják. 

Nem véletlen, hogy gyakran röviddel az aszfaltozást követően már lyukak tátonganak a hazai utakon. A gépkocsivezetők életét megkeserítő jelenség oka az útburkoláshoz, kátyúzáshoz használt alapanyag gyatra minősége. A Az esetek túlnyomó többségében útburkolásra idehaza klasszikus aszfaltot használnak, melynek tonnánkénti ára, áfa nélkül, 1300 lej körül van.

Nyugat-Európában ellenben már mintegy két évtizede szinte kizárólag egy speciális aszfaltot alkalmaznak, mely időközben széles körben elterjedt Közép-Kelet-Európában is. A kopolimerekkel kevert modifikált bitumen drágább, mint a klasszikus útburkoló anyag, tonnánként kb. 2000 lejbe került, azonban élettartama legalább 50 százalékkal hosszabb. Ez annaűk köszönhető, hogy ellenálóbb a nagyon alacsony, illetve magas hőmérsékletekkel szemben, illetve rugalmasabb, tehát jobban bírja a gépjárművek okozta súlyterhelést, sőt, a zajszennyezést is csökkenti.

A követelmények alacsonyak

Az alapvető probléma nem az útépítő cégek nemtörődömsége, hanem az, hogy a beruházásokra kiírt tenderek nem követelik meg a jobb minőségű burkolóanyag használatát. A beruházásokat finanszírozó önkormányzatok vagy közutakért felelős országos hatóság, a CAIR, általában a költséghatékony megoldásokat részesítik előnyben, ezért aztán a tendereket szinte mindig a legalcsonyabb árat kínáló kivitelező nyeri el. Hogy versenyképes ajánlatot tehessenek, az útépítő vállalatok az olcsóbb, tehát kevésbé tartós aszfaltot választják.

Egy hagyományos aszfalttal burkolt úttest kettő, legjobb esetben három évig nem igényel javítást. Ehhez képest a polimeres bitumennel modernizált bukaresti Aviatorilor sugárútra a kivitelező négyéves jótállást vállalt. A munkálatot 2010-ben végezték el, s mindmáig nem volt szükség felújításra, annak ellenére, hogy az Aviatorilor nem csak a főváros, hanem az ország egyik legforgalmasabb városi útvonala, melyen átlagosan napi 18 ezer gépkocsi közlekedik. A hat évvel ezelőtt kiöntött aszfaltszőnyegen mostanáig hozzávetőlegesen 40 millió autó haladt át.

Erdélyben két autópálya szakaszon, Szászváros és Déva, illetve Szászváros és Szeben között használtak polimerekkel kevert bitument. Az economica.net gazdasági szakportál és a Capital gazdasági hetilap becslései szerint idehaza a legjobb esetben is hét kilométer útból csak egyet burkolnak polimeres aszfalttal.

Románia éves aszfaltigénye 550 és 600 ezer tonna között van, az Országos Statisztikai Hivatal adatai pedig azt mutatják, hogy tavaly 510 ezer tonna hagyományos aszfaltot importáltunk, melynek zöme Lengyelországból és Magyarországról érkezik. Az országban egyetlen aszfaltgyártó van, a ploiești-i Vega kőolajfinomító, mely kizárólag polimeres bitumot állít elő. A vállalat éves termelési kapacitása 61 ezer tonna, ebből tavaly 10 ezer tonnát külföldön értékesítettek.   

Kapcsolódók

Kimaradt?