Az Uber ellen tüntettek a kolozsvári taxisok

Több száz taxis tüntetett szombaton Kolozsváron az Uber ellen (olyan mobil applikáció, amely összeköti a partner autósokat és utasokat), amely szerintük illojális konkurenciát jelent. 

A Horia Demian sportcsarnok elől mintegy 300 taxis indult a városközpont fele, hogy felhívják a figyelmet a kialakult helyzetre. Egyes gépkocsik szélvédőire tájékoztató jellegű feliratokat ragasztottak, például olyat, hogy "akárhogy rendelik a fuvart, akármilyen módszerrel fizetnek, ha utast szállítasz és ezért pénzt kapsz, azt személyszállításnak hívják". 

"Azt akarjuk, hogy a törvény által nem szabályozott Uber hagyja el az országot" - nyilatkozta Viorel Tătar, a tiltakozás szervezője. 

A taxisok szerint az Uber megjelenése óta 30 százalékkal csökkent a fuvarok száma. 

A taxis szervezetek nem a konkurencia ellen vannak, de azt szeretnék, hogy az internetes felületeken lévő platformok törvényes módszereket használjanak. 

A taxisok kértek és kaptak engedélyt a tiltakozásra a polgármesteri hivataltól. 

Az Uber nevű mobil applikáció 80 ország 500 városában köti össze a gépkocsivezetőket az utasokkal. A vállalat szerint működésük teljesen törvényes és a több ezer gépkocsivezető, akinek egyéni vállalkozása, vagy kft-je van, az Uber platformon keresztül rendes adófizető. 

Kimaradt?