Milyen sárkányokkal küzd egy vállalkozás? – üzleti beszélgetés a Szent György Napokon

A vállalkozások sárkányairól, azaz nehézségeiről beszélt Böjte Gábor, a sepiszentgyörgyi Frog Express szállító cég tulajdonosa szombaton, a Szent György Napokon, a Junior Business Club sátrában.

Böjte Gábor, a Frog Express tulajdonosa elmondta, 2005-ben nyomdaipari reklámtermékeket kezdtek el készteni, 2-3 év alatt egyre több megbízást kaptak, és szükségük lett szállítóeszközökre is.  Az új vállalkozása ebből nőtt ki, mára fuvarozással foglalkozik. Korábban több nyugat-európai országig el kellett mennie, olyan sokt dolgozott, hogy „már azt látta, törpék integetnek az út szélén vagy juhcsorda halad át az autópályán”. Mára az Egyesült Államokba szállítanak, Ázsiából importálnak, Afrikába szállítanak autóalkatrészeket.

Egy vállalkozásban „sok sárkány van” elkezdve attól, hogy nehéz minőségi szakembert találni, ugyanakkor az állam csak mára könnyítette meg az adórendszert, megkönnyítve a vállalkozók dolgát. „A könyvelővel nagyon jóban kell lenni, mert sokat tud segíteni, de ha ez nem jön össze, akkor könyvelőt kell cserélni” – fogalmazott Böjte.

A legnagyobb sárkány bennünk van: amikor azt mondjuk, hogy le tudjuk győzni magunk, igenis felkelünk hatkor és elkezdjük a napot. Mára eljutott oda, hogy délután négykor befejezi a munkát és a családjával foglalkozhat, de ez egy évtizedes munka gyümölcse - tette hozzá.

„Ha kidobnak az ablakon, vissza kell menni, de egy másik ablakot kell keresni. Az emberi kapcsolatokan fontos a kémia. Ahogyan egy párkapcsolatban is: ha jó a kommunikáció, akkor rendben van, hanem semmi nem lesz a vállalkozásból” – magyarázta Böjte. A válás pedig, ha bekövetkezik, üzleti partnerek között is olyan, mint a párkapcsolatban: csúf – tette hozzá.

Nemrég egy új vállalkozást is indított, melyben csendestárs szeretne lenni csupán – munkát nem fektetne be ebbe, mert az elve szerint egy hátsóval csak egy lovat lehet megülni.

Jó ötlet, kitartás, türelem kell egy vállalkozáshoz és kicsivel jobbat kell felmutatni annál, amit más csinál. A piac nagy, ha jók vagyunk a szakmában, mindegy, hogy hányan vannak még, a tortaszeletből mi is kaphatunk -  bíztatta a fiatal hallgatóközönséget a vállalkozó. „Bátornak kell lenni, de nem vakmerőnek. A falnak éppen ne ugorjatok, mert fájni fog.”

A kezdés időberuházással jár

Kristó Kinga vállalkozó, a JBC tagja arról beszélt, két évvel ezelőtt megragadta a lehetőséget, hogy állami segítséggel vállalkozást indítson. Mérnöki szolgáltatásokat nyújt, ebből kifolyólag csak férfiakkal kell tárgyaljon, hiszen nem kifejezetten „nőbarát” szakmáról beszélünk.

Önkénteskedik, egyetemi tanulmányai utolsó évében jár és a vállalkozást vezeti, így nem sok szabadideje van. Eközben felkérték, hogy klasztert is menedzseljen, így másfél évvel ezelőtt elvállalta ezt a feladatot is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?