Az olcsó orosz import miatt nem tudnak gázárat emelni a hazai kitermelők

Hiába szabadította fel a kormány a termelői árat, a Gazprom által szállított olcsó gáz miatt a hazai kitermelők nem tudnak drágítani.

Április 1-i hatállyal megszűnt a hatóságilag szabályozott földgázár Romániában. A liberalizáció részleges, csupán a kitermelők által értékesített nyersanyagra vonatkozik, a lakossági szolgáltatók továbbra is az Energiaár-szabályozási Hatóság (ANRE) által megszabott tarifával dolgozhatnak. Az Európai Bizottság által szorgalmazott intézkedés csak a hazai kitermelőket, a Romgazt és az OMV Petromot érinti, az importgázt ugyanis korábban is világpiaci áron szereztük be.

A hazai szolgáltatók legnagyobb beszállítója az orosz Gazprom, amely 2016-ban majd 300 millió dollár értékű gázt szállított Romániába. Ez az összeg nyolcszor nagyobb az egy évvel korábbi import értékénél. Ezzel megfordult a világgazdasági válság kitörése óta tartó trend, az orosz gáztól való függés folyamatos csökkenése. 2008-ban még 1,6 milliárd dollárra vásároltunk gázt Oroszországtól, 2015-ben azonban a behozatal értéke már csak 51,8 millió dollár volt.

A jelenség magyarázata az, hogy a hazai kitermelők túladóztatása, a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése és a belföldi készletek jellege miatt az importgáz jóval olcsóbb volt az idehaza felszínre hozottnál. A Gazprom malmára hajtotta a vizet az is, hogy a tél folyamán kiderült, az ország biztonsági gáztartaléka kevesebb a kelleténél, a hiányt pedig importtermékkel pótolták. Románia földgáztárolási kapacitása 3,2 milliárd köbméter.

Április 1-ig az ANRE 60 lejben szabta meg az 1 MWh energia előállításához szükséges földgáz maximális árát, az elmúlt télen azonban arra is volt példa, hogy a Gazprom ennél 20 lejjel, vagyis 33 százalékkal olcsóbban szállított. Az országot elárasztó olcsó gáz hatására, a két fő belföldi kitermelő kénytelen volt visszafogni a termelést. A Romgaz 4,2 millió köbméter földgázt hozott felszínre tavaly, 24 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, aminek következtében az árbevétele 16 százalékkal csökkent. Az OMV Petromnál a termelés kisebb mértékben, mindössze 2,5 százalékkal esett vissza.

Nem lesz drasztikus drágulás

A lakossági fogyasztók esetében az ANRE 2021-ig fogja szabályozni a gázárat, aminek a most liberalizált termelői ár csupán egyik összetevője. Az E.ON ellenezte a gáz beszerzési árának liberalizációját, azzal riogatva, hogy ez a fogyasztói ár akár 45 százalékos emelkedését eredményezheti, ám ez a borúlátó prognózis rövid távon roppant valószerűtlennek tűnik.

A liberalizációt követően a Petrom a korábbi 60 lej/MWh helyett 72 lejes áron próbált meg gázt eladni a forgalmazóknak, ám nem talált vásárlót. Az ANRE árkalkulációs módszertana szerint az ezen az áron vásárolt földgáz a háztartások által fizetett számlát legtöbb 10 százalékkal növelné meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?