Többlettel zárta az első negyedévet az államháztartás

A bruttó hazai termék 0,2 százalékának megfelelő többletet jegyeztek az államháztartásban az első negyedévben - közölte kedden a pénzügyminisztérium.

Január-márciusban 1,52 milliárd lej volt a többlet, ami GDP-arányosan 0,19 százaléknak felel meg. Tavaly ugyanekkor 3 milliárd lej, a GDP 0,4 százaléka volt a többlet.

Az idén az első negyedévben a államháztartás bevételei elérték az 59,53 milliárd lejt, ami a GDP 7,3 százalékának felel meg. Tavalyhoz képest csaknem 16 százalékkal nőttek a jövedelemadóból származó bevételek, és 15 százalékkal a társadalombiztosítási bevételek is. Ugyanakkor az áfából származó bevételek több mint 9 százalékkal estek vissza, miután a kormány január 1-től újabb 1 százalékponttal, 19 százalékra mérsékelte az általános forgalmi adót az egy évvel korábbi négy százalékpontos csökkentés után.

A kiadások mértéke elérte az 58 milliárd lejt, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyit. A személyzeti kiadások 16 százalékkal nőttek a béremelések következtében. A vizsgált időszakban 1,7 milliárd lejt, a GDP 0,2 százalékát költötték beruházásokra.

Románia vállalta, hogy az idei államháztartási hiány nem haladja meg GDP-arányosan a 2,98 százalékot. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság arra figyelmeztette Bukarestet, hogy a hiány elérheti a 3,7 százalékot, ha nem változtat az állami költségvetés szerkezetén.

Kapcsolódók

Kimaradt?