RMDSZ: átgondolatlan a gazdák fokozott megadóztatása

Az RMDSZ szerint "átgondolatlan" a kormánynak a gazdák fokozottabb megadóztatásáról hozott döntése, amely február 1-jétől lép hatályba - jelentette ki kedden Kelemen Hunor szövetségi elnöke.

A politikus azután nyilatkozott, hogy az RMDSZ parlamenti frakcióival találkozott kedden Victor Ponta miniszterelnök, aki ismertette az idei év költségvetését. A kormányfő valamennyi parlamenti pártot tájékoztatott kedden a költségvetés sarokszámairól és a kormány terveiről.agricultori

Az RMDSZ elnöke szerint a szövetség hiányolja, hogy a kormány kevés pénzt fordít a nagyberuházásokra, főleg az észak-erdélyi autópályára, amelynek építése évek óta stagnál. Emellett átgondolatlannak tartják a kormánynak azt az intézkedését, amely megnöveli a gazdákra kivetett adót.

 A kabinet ugyanis sürgősségi kormányrendelettel módosította az adótörvénykönyvet, amelyben csökkentette az adómentesen, saját gazdálkodás céljára használható mezőgazdasági területet és állatállományt. Az intézkedés mintegy 600 ezer gazdát érint. Az RMDSZ emellett szorgalmazta az erdélyi önkormányzatok nagyvonalúbb finanszírozását is.

Kelemen Hunor szerint Ponta nyitott volt az RMDSZ javaslatai iránt, és megállapodtak, hogy folytatják a párbeszédet, főleg a gazdákra kirótt adóemelés ügyében.

Kimaradt?