Észak-erdélyi sztráda: merész ígéreteket tett a miniszter

A jelenlegi kormány mandátuma végén, tehát legkésőbb 2021 elején autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhelytől a borsi román-magyar határátkelőig – ígéri a szállításügyi miniszter. A munkálatokat ezentúl uniós alapokból finanszírozzák.

Răzvan Cuc szerdán a dcnews.ro portálnak adott interjút a romániai sztrádaépítések üteméről. Közölte, hogy az észak-erdélyi autópálya építését ezentúl nem költségvetési forrásokból, hanem uniós alapokból finanszírozzák.

A miniszter szerint a kormány mandátumának végéig a sztráda Marosvásárhely és Bors közötti teljes szakaszát átadják a forgalomnak. Emlékeztetett, hogy a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) összesen hat céggel kötött szerződést az észak-erdélyi autópálya el nem készült szakaszainak megépítésére.

Răzvan Cuc azt is ígérte: kíméletlenül felbontják a szerződést azokkal az építőkkel, akik nem tartják be a munkálatok vállalt ütemtervét. „Nem alkudozunk többé. Vagy elvégzed a munkát és megkapod érte a pénzt, vagy búcsút vehetsz Romániától” – fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter elmondta, a jelenlegi költségvetési ciklusban Románia 5,1 milliárd euró értékben hívhat le infrastruktúrafejlesztésre szánt összegeket az EU-tól. Megjegyezte: eddig még a korábbi költségvetési ciklus infrastruktúrafejlesztési operatív programja keretében finanszírozhatták a dél-erdélyi pályaépítéseket. Hozzátette: a régi program keretében be nem fejezett munkálatokat az új programba csoportosították át. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?