Mennyire vagyunk környezetbarátok?

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a romániai társadalom fittyet hány az ökotudatosságra, vannak olyan területek, amelyeken jól teljesítünk.

A lakosság háromnegyede (74 százalék) többször használja például a bevásárlózacskókat, 64 százalékuk részt vesz az újrahasznosítás valamilyen formájában. 42 százalék, amikor teheti, inkább kerékpározik vagy gyalogol – derül ki az iSense Solutions kutatásából.

A 64 százalék, akik valamilyen módon újrahasznosítanak, 97 százaléka otthon jár el így, 60 százalékuk már a munkahelyén is. Elsősorban műanyagot (97 százalék) hasznosítanak újra, de a papírral (85 százalék) is jól állunk, elemekkel (82 százalék) szintén, azüveget 74, a villankyörtét 64, az alumíniumot 61 százalékban hasznosítjuk újra. Az olajra mindössze 28 százalék, komposztálható háztartási hulladékra 28 százalék gondol, gyógyszerekre 14.

Az emberek 72 százaléka annyi élelmiszert vásárol, amennyire szüksége van, 69 százalékuk eladományozza már nem használt ruhadarabjait, elektronikai eszközeit.

A 35 év alattiak 40 százaléka tervez olyan cégtől vásárolni, amely odafigyel a környezetvédelemre, és mindössze 54 százalékuk hasznosít újra. 70 százalékuk tervezi, hogy így járjon el a jövőben, de ez az arány is kisebb, mint az átlag (75 százalék).

A megkérdezettek 96 százaléka egyetért azzal, hogy mindenki felelős a környezetvédelemért, 68 százalék szerint pedig az állami intézmények kell foglalkozzanak ezzel.56 százalék jelölte meg a privát szektort. 46 százalék szerint ugyanakkor a civil szervezeteknek vagy képviselő egyesületek kell beszálljanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?