Határ menti együttműködés keretében újítanak fel 50 km Arad megyei utat

A Békés megyével közösen benyújtott pályázat összértéke 14 millió euró.

Az Arad Megyei Tanács csütörtöki rendkívüli ülésén megszavazták azt a határozattervezetet, amely a Békés Megyei Közgyűléssel való közös infrastrukturális fejlesztésről szól, s melynek keretében 14 millió euró támogatást hívnak le az Európai Unió román–magyar határ meti együttműködéseket támogató INTERREG-programja keretében. Az összeg túlnyomó részét, 13,5 millió eurót a romániai határ menti utak felújítására fordíthatnak – emeli ki a megyei tanács közleménye.

A projekt részeként a Pécska–Tornya (10 km), Kürtös–Szentmárton (9 km), Szentmárton–Székudvar (12 km), Székudvar–Nadab (5 km), Szentmárton–Simánd (8 km) utakat újítják fel, emellett teherforgalmi kerülőutat építenek Kürtösön. Ezek az utvonalak – a remények szerint – a 7-es és 69-es számú országutak (Déva, illetve Temesvár irányába), továbbá a dél-erdélyi autópálya forgalmának egy részét „veszik át”, hiszen a Nagylak, Tornya és Gyulavarsánd állandó határátkelőhelyek környékén lévő településeket kötik össze a határ mentén.

Sergiu Bîlcea, az Arad megyei önkormányzat alelnöke rendkívül nagy összegűnek nevezte ezt a beruházást, ahhoz viszonyítva, hogy a román kormánytól közvetlenül útjavításra mindössze négy kilométerre elegendő pénzt kapott Arad megye. Egyébként az önkormányzat kezelésében lévő 1200 kilométernyi megyei úthálózatból 300 km-t terveznek rendbe tenni a következő három évben.

Kimaradt?