Stabilizálódik a sörpiac Romániában


-A A+

Tavaly stagnált a sörfogyasztás, átlagosan nézve 2016-ban fejenként 80 liter sört ittak Romániában – közölte a romániai sörgyártók egyesülete.

A Ziarul Financiar napilap által csütörtökön közölt adat szerint tavaly 15,8 millió hektoliter fogyott, az adat megegyezik a 2015-ben jegyzettel. A román sörpiac 2008-ban érte el a csúcsot, akkor fejenként 100 liter sör fogyott. A gyártóknak nem céljuk elérni a kilenc évvel ezelőtti csúcsot, sokkal jobban örülnek annak, hogy a piac stabilizálódik.

Shachar Shaine, az egyesület elnöke kiemelte, az elmúlt tizenkét évben először fordult elő tavaly, hogy a műanyag palackban árult sör értékesítése csökkent. Két százalékos volt a visszaesés, így tavaly a műanyag palackos kiszerelésű sör az eladott mennyiség 51,5 százalékát tette ki.

Romániában 1998 óta árulják a sört műanyag palackokban is. Ezt az akkor még román tulajdonban levő marosvásárhelyi sörgyár honosította meg, a jelentős siker hatására valamennyi piaci szereplő bevezette.

Az egyesület képviselői szerint a műanyag palackos sör esetében tapasztalt visszaesés jelzi, hogy a román fogyasztók egyre inkább a drágább termékek felé fordulnak – olvasható a Ziarul Financiarban.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X