Adóreform: nagyot nőhet jövőre a kiskeresetűek fizetése

Havi 565 lejjel nő a bruttó 2000 lejes fizetésű alkalmazottak jövedelme, ha hatályba lép január elsejétől a kormány által beharangozott adóreform – számolta ki a HotNews.

Mint korábban írtuk, Viorel Ștefan pénzügyminiszter kedden megerősítette: a tárca szakértői már jó ideje dolgoznak az új adórendszerről szóló tervezeten. Ennek két fontos eleme a családi adókedvezmények bevezetése és a bruttó 2000 lej alatti fizetések adómentesítése.

A statisztikai intézet adatai szerint ez az utóbbi intézkedés a jelenlegi bérviszonyok mellett 2,34 millió romániai alkalmazottat (az összesnek a 60 százalékát) érintene. A 2000 lej alatti fizetések adómentesítésével az államkassza 2,4 milliárd lejtől esne el, bár az összeg egy része a megnövekedett fogyasztás révén visszakerülne a költségvetésbe.

A bruttó 2000 lejes fizetés nettó 1435 lejt jelent, a különbség, azaz 565 lej – az alkalmazottak által fizetett 16 százalékos adó és különböző járulékok formájában – jelenleg az államkasszába kerül. Az alkalmazott így 565 lejjel nagyobb bért kapna, ha az adómentesítés hatályba lép. Ez az összeg a fizetéssel arányosan csökken a bruttó 2000 lej alatti keresetűek esetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?