Megvették az Ursust – japán cég lett Románia legjelentősebb sörgyártója

A többek között az Ursust, a Timișoreanát és a Ciucașt gyártó vállalatért 850 millió euró körüli összeget kapott a dél-afrikai tulajdonos.

Megvásárolta a legnagyobb hazai sörgyártó vállalatot, az Ursus Breweries-t a japán Asahi Breweries Ltd. A cég korábbi tulajdonosa a dél-afrikai SABMiller volt. A két söripari óriás már tavaly megegyezett a közép-európai érdekeltségek adás-vételéről, ám meg kellett várniuk az Európai Bizottság jóváhagyását, amit március elején kaptak meg. A tranzakció értéke, melynek keretében gazdát cseréltek a SABMiller magyar, cseh, szlovák és lengyel leányvállalatai is, 7,3 milliárd euró. Országokra lebontva nem hozták nyilvánosságra az adás-vétel részleteit, szakértők 850 millió euróra becsülik az Ursus Breweries értékét.

Az Asahi Breweries ezzel a legjelentősebb romániai sörgyártóvá vált, ugyanis minden harmadik idehaza elfogyasztott sört az Ursus Breweries palackozza, illetve forgalmazza. A cég termékei a piacvezetők mindhárom piaci szegmensben, az olcsó, a mainstream, illetve a prémium kategóriában: a Ciucaș, a Timișoreana és az Ursus. Tavaly valamennyi Romániában forgalmazott sörmárka közül Timișoreana-ból adtak el a legtöbbet.

A már említett márkákon kívül az Ursus Breweries portfóliájába tartozik a Stejar, az Azuga, a Redd’s, a Peroni, a Grolsch, a Pilsner, az Efes és a St.Stefanus. Az új tulajdonos átveszi a vállalat Temesváron, Brassóban és Buzăuban működő üzemeit is. A tavalyi év eredményei egyelőre nem ismertek, 2015-ben az Ursus árbevétele 1,58 milliárd lej volt, a nettó nyeresége pedig 44 millió lej.

Az Asahi Breweries egyelőre nem hozta nyilvánosságra a román piaccal kapcsolatos terveit. Szakértők szerint valószínű, hogy az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fognak fektetni hagyományos márkáik forgalmazására. A japán vállalat jelenleg egyetlen termékét, a 330 ml-es kiszerelésű Asahi világos sört forgalmazza Romániában, melynek a piaci részesedése minimális. Az Asahi Breweries fő márkái az Asahi Super Dry és a Clear Asahi sörök. A vállalat alkoholmentes sört, whisky-t, bort, üdítő italokat és tradicionális japán italokat is gyárt.

A hazai éves sörfogyasztás körülbelül 16 millió hektoliter, aminek 97 százalékát belföldön állítják elő. Az egy főre eső éves sörfogyasztás terén, 80 literrel, a nyolcadik helyen állunk Európában. A piacot a multinacionális vállalatok uralják, részesedésük 80 százalék körül van. A második legnagyobb sörgyártó a Heineken, majd a kanadai tulajdonban levő Bergenbier Rt. és a dán tulajdonban levő Carlsrom Beverage következnek. A hazai tulajdonban levő legnagyobb sörgyártó a Romaqua Group, mely az Albacher és a Dorfer márkákat forgalmazza.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?