Megduplázná az RMDSZ az észak-erdélyi sztráda finanszírozását

Az észak-erdélyi autópálya befejezésére, afogyatékkal élők gondozóinak juttatásaira és a vidéki infrastruktúrafejlesztésre szánt összegeket növelné az RMDSZ a költségvetési tervezethez benyújtott módosító indítványaiban – tudtuk meg Erdei D. István képviselőtől.

A pénzügyi és költségvetési bizottság tagja a maszol.ro-nak elmondta, az észak-erdélyi sztráda építésére fordítandó 188 millió lejt megdupláznák. „Nem lehet, hogy a sztráda építése 15-20 évig elhúzódjon” – magyarázta a politikus. Tájékoztatása szerint hasonlóan gondolkodnak több erdélyi megye kormánypárti képviselői és szenátorai is.palya

Az RMDSZ a fogyatékkal élőket gondozó személyek juttatásaira szánt keretet növelné 25 százalékkal. „A tapasztalat azt mutatja, hogy már nyaranta elfogy ez a keret. Ez óriási felszültséghez vezet, az emberek rendszerint a polgármesteri hivatalokat hibáztatják, pedig feladatuk csupán a központi költségvetésből érkező össze szétosztása” – érvelt a képviselő.erdei2

A harmadik RMDSZ-es módosító indítvány a megyei utak karbantartására szánt összeget növelné. „Tavaly a kormány elindította az úgynevezett országos infrastruktúrafejlesztési programot, amelynek fejében 40 százalékkal levágták a községi utak karbantartására fordítható pénzt. Ez nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat” – magyarázta Erdei.

A képviselő értesülései szerint a kormányzó pártszövetség sorra elvet majd valamennyi módosító javaslatot, ugyanúgy, ahogy korábban a demokrata-liberális kormányzat sem vette figyelembe az ellenzéki indítványokat. „Kölcsönkenyér visszajár” – magyarázta.

A költségvetés szakbizottsági vitája várhatóan már hétfőn elkezdődik, a tervezet leghamarabb egy hét múlva kerülhet a plénum elé. A vita előtt a miniszterelnök sorra felkeresi a parlamenti pártok frakcióit, így hétfőn az RMDSZ-eseket is. 

Kimaradt?