Becslés: idén félmillió használt autó árasztja el Romániát

Idén több mint félmillió, külföldről hozott használt gépkocsit fognak beírni forgalomba Romániában, míg az új autók száma ennek egyötöde lesz - nyilatkozta Gabriel Sicoe, a Román Gépkocsigyártók Egyesületének (ACAROM) új elnöke.

A szakember elmondta, becsléseik szerint a 2016-ban forgalomba írt 300 ezer használt gépkocsihoz képest idén több mint 500 ezer másodkézből származó autót hoznak be Romániába, és írnak be forgalomba. Szerinte az idén eladott új autók száma aligha fogja meghaladni a százezret, miközben tavaly még 130 ezer volt.

Gabriel Sicoe úgy véli: a piac kiegyensúlyozásáért támogatni kellene az új gépkocsik vásárlását és korlátozni a használtautó-behozatalt. Kifejtette: a használtautók behozatalából a román állam nem nyer semmit.

"A külföldről behozott és forgalomba írt új autóért az állam mintegy 3000 eurót kap áfa és jövedelmi adó formájában. Egy Romániában gyártott új gépkocsiért az állam 3500 eurót kasszíroz. Egy természetes személy által behozott használt autóért az állam nem kap semmit” - összegezte Sicoe.

Kapcsolódók

Kimaradt?