Eurózóna: látszik a a fény az alagút végén?

Hatalmas fordulat állt be egy év alatt az euró megítélésében – derült ki a davosi világgazdasági fórumon pénteken.

 

Tavaly ugyanitt drámai hangulatú háttértárgyaláson igyekeztek az uniós vezetők megoldást találni a közös valuta megmentésére, és azt latolgatták, hogy mi lenne nagyobb katasztrófa: ha szétesne az eurózóna, vagy ha Görögországot kizárnák a valutaövezetből.

Most, egy évvel később senki nem beszél összeomlásról. Az Európai Unió pénzügyi biztosa két síelés között optimistán nyilatkozott annak kapcsán, hogy egyes szakértők már a közös valuta túlzott megerősödése miatt aggódnak.davos

„Nem vagyok biztos abban, hogy az euró jelenleg túlértékelt lenne. Semmiképpen nem akarunk leértékelési versenybe kezdeni a versenyképesség javítása érdekében, mert az euró stabilitása sokat segít a pénzügyi és az adósságválság megoldásában” – mondta Olli Rehn.

Hasonlóan derülátó az EU soros elnöki tisztét betöltő Írország miniszterelnöke is, pedig nem rég még a szigetország gazdasági válsága is okozott álmatlan éjszakákat a brüsszeli vezetőknek.

„Viszonylag nyugodt időszakot élünk át Európában, de ez nem ok arra, hogy elbízzuk magunkat” – állítja Enda Kenny.

Az euró erősödésének egyik áldozata éppen a házigazda Svájc valutája. Az elmúlt hetekben a svájci frank négy-öt százalékot gyengült az euróhoz képest, és pénzügyi szakemberek szerint az euró/frank árfolyam a korábbi 1,2-ről akár 1,4-es szintre is nőhet.

Kimaradt?