Borboly: Pontáék tönkreteszik a falusi gazdálkodókat

„Victor Ponta kormánya kimutatta foga fehérjét az adótörvények módosításánál. Azokra telepít extra sarcot, akiket a nagy multinacionális élelmiszer-ipari vállalatok, a felvásárlási monopóliumok és Romániát hátrányosan érintő európai uniós jogszabályok már így is a tönk szélére juttattak: a falusi gazdálkodókra” – írta pénteki közleményében Borboly Csaba.gazdak

Hargita Megye Tanácsának elnöke az adótörvénykönyv legfrissebb módosítására reagált, amelynek értelmében az állatállomány, illetve a termőterület nagyságának függvényében adót vetnek ki az állattartókra és növénytermesztőkre. Szerinte a gazdák a túlélésért küzdenek, ezért képtelenek lesznek kifizetni a horribilis szintre emelt mezőgazdasági adókat, kénytelenek lesznek állataikat vágóhídra küldeni, a földeket meg parlagon hagyni.
Borboly-Csaba

„Victor Ponta miniszterelnök óriási hibát követett el, amikor Dan Voiculescu sajtómogul és latifundiárius emberére, Daniel Constantinra bízta a mezőgazdasági tárca vezetését, ugyanis ez az az érdekkör, amely a multinacionális feldolgozó, felvásárló cégekkel összefogva a hazai kis- és középgazdaságok felszámolásában, a kistermelők jelentette konkurencia megszüntetésében érdekelt” – állapítja meg a politikus.

Borboly felkéri az RMDSZ parlamenti frakcióit, hogy emeljék fel szavukat e kérdésben a parlamentben, követeljék Daniel Constantin lemondását, illetve egy olyan mezőgazdasági miniszter kinevezését, aki segíti a gazdákat, nem megfojtani akarja tevékenységüket.

A penzcsinalo.ro ismertetője szerint a gabonatermesztés két hektárig mentesül az adófizetés alól, 2-től 50 hektárig az adóalap hektáronként 449 lej lesz, 50 hektár fölött pedig 395 lejre csökken. Burgonya esetén két hektárig szintén adómentes a gazdálkodás, majd 50 hektárig 3 488 lejre, 50 hektár fölött 3070 lejre számolják az adót. Két tehén tartása még adómentes, 50 tehénig állatonként 698 lej, 50 tehén fölött pedig 512 lejes jövedelemalapot határoztak meg. Sertések esetén az adófizetési küszöb öt darab, kilencig 56 lej, 10-150 között 181 lej, efölött pedig 140 lej a norma.

Kimaradt?