Romániai fizetések: az állam a legbőkezűbb munkáltató

Az állami vállalatok szinte ugyanannyit fizetnek az alkalmazottaiknak, mint a multik, bár utóbbiak háromszoros termelékenységgel dolgoznak. Legrosszabbul a hazai tulajdonú vállalkozások munkavállalói keresnek.

Sokkal kifizetődőbb Romániában állami vállalatnál dolgozni, mint a magánszektorban, derül ki abból a tanulmányból, amit a Ziarul Financiar gazdasági napilap készített a közelmúltban a hazai vállalkozók érdekvédelmi szervezete, a Piarom közreműködésével.

Ebből az derül ki, hogy az állami vállalatok alkalmazottai átlagban kétszer annyit keresnek, mint a belföldi tőkével működő magánvállalkozások dolgozói. Előbbiek nettó havi átlagkeresete 2403 lej volt 2016 elején, míg utóbbiak mindössze 1121 lejt vittek haza. A multinacionális vállalatok munkavállalóinak 2429 lej volt a nettó átlagbére. Az országos nettó átlagbér 1604 lej volt, az állami alkalmazottak ennél kb. 33 százalékkal kerestek többet.

Az állami vállalati kiadások 30 százaléka bérekre megy

Az adatok azt mutatják, hogy az állami tulajdonban levő vállalatok prioritásai teljesen mások, mint a magáncégekéi. Utóbbiak vezérelve a nyereségesség, ami az államnál sokadrangú szempont. Ez abból látszik, hogy a román tőkéjű cégek dolgozói egy év alatt átlagban 220 ezer lejt termelnek meg, az állami vállalatoknál ellenben ez a mutató csak 162 ezer lej.

A termelékenység tekintetében a multik messze kiemelkednek a mezőnyből 491 ezer lej/fő/éves értékkel. A multinacionális vállalatok termelékenysége tehát hozzávetőlegesen háromszorosa az állami vállalatokénak. A gazdaság egészére számolt termelékenység 297 ezer lej/fő/év volt.

Ezek után az sem meglepő, hogy az állami szektorban a bérek a vállalati kiadások 30 százalékát teszik ki, míg a versenyszférában, hazai és külföldi munkaadóknál egyaránt, mindössze 10 százalék.

23 százalékos béremelés a multiknál

Közép- és hosszútávon várhatóan mérséklődni fognak ezek a bérezési anomáliák. Erre utal, hogy 2015-ben az állami alkalmazottak fizetései nőttek a legkisebb mértékben, 5 százalékkal. A hazai tőkéjű vállalkozásoknál az átlagos nettó bérfejlesztés 8 százalékos volt, ami körülbelül megegyezik az árbevétel növekedésével az adott évben.

A multiknál 23 százalékkal emelkedtek a fizetések. Ez a nagyarányú növekedés részben a fokozódó munkaerőhiánynak tudható be. Az utóbbi időben az állami vállalatoknál is kezdődtek kedvező folyamatok, így például a termelékenység, bár még mindig messze a legkisebb, nagyobb mértékben nőtt, mint a magánszektorban, 10 százalékkal.

Ez most a középtávú célkitűzés

Szakemberek szerint a román gazdaság számára reális célkitűzés középtávon a 100 ezer euró/fő/éves termelékenység elérése, ami a jelenlegi szinthez képest egyharmados növekedést feltételez. Ennek előfeltétele a modern technológiákba való befektetés, valamint a szakképzés fejlesztése.

Jelenleg idehaza a nagy gabonatermelők és -kereskedők az élenjárók a termelékenység tekintetében, ami az ő esetükben alkalmazottanként évi 1 millió eurót jelent. Kiemelkedők a termelékenységi mutatók a távközlési szektorban tevékenykedő, valamint az általános fogyasztási javakat termelő és forgalmazó multiknál is, ahol egy dolgozó átlagban évi 300-400 ezer eurót termel meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?