Verespatak: a kormány nem sieti el az engedélyezést

Addig szó sem lehet a verespataki aranybánya megnyitásáról, ameddig a beruházó Rosia Montana Gold Coporation nem kapja meg a környezetvédelmi engedélyt – jelentette ki csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva a gazdasági miniszter.

Varujan Vosganian elismerte: a környezetvédelmi tárca nem siet az engedély kiállításával. Hozzátette, ha jóvá is hagyja a kormány a beruházást, szükségesnek tartja az RMGC-vel kötött szerződés újratárgyalását.Varujan-Vosganian2

Mint ismert, a kormány azt szeretné, hogy növelhesse a román állam jelenleg húsz százalékos részesedését a román-kanadai RMGC-ben. Ám a beruházás évek óta vár az engedélyezésre. A bányaterv környezetvédelmi hatástanulmányát az illetékes tárca már a tavaly átvizsgálta, ám még mindig nem adott választ a befektetőnek.

Az engedély késlekedése miatt tavaly szeptembertől az RMGC alaposan lecsökkentette a költségvetését, s már januártól elbocsátani készül alkalmazottainak egy részét. Elsőként befagyasztották a beruházás részét képező különböző projektek (például a műemlékvédelmi program) finanszírozását. Később a nadrágszíjat annyira meg kellett szorítani, hogy a közép- és felsővezetők „benzinpénzének” egy részét is levágták. Verespatakon, a volt polgármesteri hivatal helyén korszerű szállodát épített a cég, ám üresen áll, berendezésére már nem futotta.

Kimaradt?