Egyre több Hargita megyei mezőgazdász termeszt fekete ribizlit

Növekedik a Hargita megyei mezőgazdászok érdeklődése a fekete ribizli termesztése iránt, sőt, egy gyümölcsfeldolgozó szövetkezet létrehozását is fontolgatják.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a megyében élő gazdák a hagyományos kultúrák mellett újabb növények termesztésével is próbálkoznak, hiszen az importáru miatt egyre nehézkesebb például a burgonya értékesítése.

Az elmúlt években a megyében több feketeribizli-ültetvény jelent meg, a termesztők nemrégiben egy társulást is létrehoztak, amelynek célja a termény minél előnyösebb áron való érékesítése.

Török Jenő szerint a megtermelt fekete ribizli mennyisége hamarosan nagyobb lesz, mint a helyi kereslet, így a megye határain kívül és külföldön is szeretnék értékesíteni a gyümölcsöt.

A szakember szerint a társulás tagjai létrehoznának egy gyümölcsfeldolgozással foglalkozó szövetkezetet is, amelyben közösen állítanák elő a gyümölcsből készülő termékeket. Ezekre európai uniós támogatást is lehet igényelni - magyarázta a mezőgazdasági igazgató.

A szakemberek szerint a gyümölcs nyersen, szörp vagy kipréselt lé formájában való fogyasztása elősegíti a vérkeringést, de légzési- és szívpanaszokra, tüdőgyulladásra, magas vérnyomásra, reumás megbetegedésekre, alvászavarra és idegrendszeri megbetegedésekre is gyógyító hatással bír.

Kimaradt?