Az összes közalkalmazottnak jár majd egy üdülési utalvány júliustól

Valamennyi közalkalmazott a bérpótlék részeként vakációs jegyet (üdülési utalványt) kap az államtól a kidolgozás alatt lévő új bértábla szerint – közölte a munkaügyi miniszter.

Lia Olguța Vasilescu az oktatási szakszervezetek képviselőivel egyeztetett csütörtökön a jogszabályról. A találkozó után elmondta, hogy az új közalkalmazotti bértábláról szóló törvény tervezete március végéig elkészül, és ha a parlament elfogadja, a kormányprogramnak megfelelően július elsejétől hatályba léphet.

A miniszter tájékoztatása szerint a kormány szándéka az, hogy megszűntesse a jelenlegi aránytalanságokat a bérpótlékok terén. „Többé nem fordulhat elő az, hogy egy vezető tisztségű közalkalmazott jóval nagyobb pótlékokat kap, mint a beosztottjai” – magyarázta. Hozzátette, ezt a célt szolgálja, hogy az új bértábla valamennyi közalkalmazott számára egy-egy vakációs jegyet biztosít.

A miniszter emlékeztetett, hogy a kormány 32 milliárd lejt irányozott elő négy évre az új törvény alkalmazásával járó plusz költségek fedezésére. Mint ismert, a jogszabály többlépcsős, átlagban 56 százalékos fizetésemelést ír elő a közalkalmazottaknak 2021-ig. Lia Olguța Vasilescu hangsúlyozta, figyelembe veszik a szakszervezetek álláspontját, de ebbe a pénzkeretbe bele kell férni.

A tervek szerint július elsejétől a közalkalmazottaknak évente egy vakációs jegy jár majd, ennek értéke jelenleg a bruttó minimálbérrel egyenlő, azaz 1450 lej. Az utalványt kizárólag belföldi üdülésre lehet beváltani az utazási irodáknál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?