A világ minden sarkába küld kürtőskalács-sütőket egy sepsiszentgyörgyi cég

Számos európai és más külföldi országba, illetve itthonra készít kürtőskalács-sütőket két fiatal vállalkozó. A sepsiszentgyörgyi Kürtősgrill történetéről Fejér Bélával beszélgettünk, aki azt is elárulta, melyik receptet ajánlják a megrendelőknek, és milyen különleges kéréseket szoktak teljesíteni időnként.

Miket gyártotok a Kürtősgrillnél?

Csak faszenes kürtőskalács-sütőt készítünk, az elektromos, gázas megoldások az íz szempontjából hátrányosak, és tőlünk elsősorban a faszeneset kérik. Gyártunk előkészítő-állványt, ennek a segítségével lehet rátekerni a tésztát a sütőpálcára főleg a kezdőknek, emellett gyártunk kelesztőállványt, amelyen a sütőről levett sütőfákat tarthatjuk, de lehet rendelni tetőt a sütőhöz. Egy héttengelyes sütő 350 euró, de árulunk háromtengelyest is, amelyik 180 euróba kerül.

Hogyan kötöttetek ki a kürtőskalács-sütők készítésénél?

Az üzletet 2014-ben kezdtük el Veress Zoltán Istvánnal, az ő ötlete alapján. Akkoriban sokat beszéltek a kürtőskalácsról a levédése miatt, és egyébként is mindenki szereti, ezért gondoltuk, hogy megpróbálkozunk a saját sütőkészítéssel. Az ő szakmája villanyszerelő, nekem pedig kilenc és fél éves banki múltam van. Az új szakmánkat, a hegesztést, a sütők fejlesztését magunktól tanultuk ki az ügyfelek segítségével. Az elején én árultam, ő pedig egy-két hetente legyártott egy sütőt, ezért aztán beszálltam én is a gyártásba. Akkor még mindketten dolgoztunk délben, délután pedig a saját vállalkozásunknál, de aztán előbb ő, majd én is otthagytam a munkahelyem.

Szoktatok sütni saját kürtőskalácsot?

A sütők mellé kérnek receptet is, ezért egy korondit szoktunk mellékelni. Kipróbáltuk, nagyon finom lett, de ha utólag probléma van, akkor felhívhatnak telefonon, és segítünk.

Ez azt jelenti, hogy többnyire kezdők rendelnek tőletek?

Nagyrészt igen, főleg azok, akik külföldiek. A megrendelőink fele hazai, fele pedig külföldi, ennek szintén fele magyarországi, emellett olaszországi, németországi, ausztriai, angliai, és elsősorban fiatal. A többségük vagy román, vagy magyar, de adtunk már el olasz vagy svéd származásúnak is.

Európa-szerte több kultúrában is fellelhetők a kürtőskalácshoz hasonló készítmények. Van igény emiatt személyre szabott sütőkre?

Kértek például Szlovákiába olyan sütőt, amelynek eltérő volt a formája a miénktől: nem vékonyodott el az egyik irányban, és középen meg kellett szakítanunk a fát. Létezik egy recept, amit Prágában, de Amerikában is használnak: ez a fagyival töltött kürtőskalács, amit belül csokival kennek ki. Ilyen sütőformát itthon is adtunk el, Magyarországról meg sokan ilyent kérnek.  Különleges kérést kaptunk Japánból is, ahol egy több mint tíz éve kivándorolt magyar nyitott szállodát, éttermet, és a faszénen sült ételek mellé szeretett volna desszertet – ő hőálló üveget kért a sütőre. Dániából pedig bicikli után köthető kis szekérre épített sütőt rendeltek.

Háromszéken sokat beszélnek a tradíció és innováció kérdéséről. Ti hogyan viszonyultok ehhez?

Én azt gondolom, hogy beleférnek az újdonságok, mert megmarad a kürtőskalács is, és aki azt kéri, azt eszi, aki pedig valami más kér, az azt próbálja ki.

Mennyire telített a piac, van még gyártó, aki lefödi?

Korábban volt, például falvakban, aki készített sütőket, de most már nem nagyon látok hirdetéseket. Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen, illetve Magyarországon gyártanak, de ott elsősorban elektromos sütőket, mert azokat lehet egy cukrászdában használni. Szlovéniában is tudok egy cégről, akik faszenes és elektromos sütőket is árulnak.

Milyen terveitek vannak?

Nem látom előre, hogy mi következik. A világ nagy, attól nem félek, hogy telítődne a piac. Számos falu, város van, ahonnan hívnak az országból és külföldről. A sütőink pedig, ha tartósak is, idővel le kell cserélni ezeket, úgyhogy lesz rájuk igény. Eleinte idegenkedtem a külföldi rendelésektől a szállítási nehézségek miatt, de most már többé-kevésbé megoldottuk a problémákat. Van, ahová háztól-házig tudunk szállítani egy helyi cég segítségével, de néha többe kerül a csomagolás és szállítás, mint a sütő maga.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?