„Jó közepes” gabonatermésre számítanak Hargita megyében

Annak ellenére, hogy idén nagy tél volt Hargita megyében, a hideg nem okozott súlyos károkat az őszi gabonavetésben. A helyi krumpli iránti kereslet pedig az utóbbi időszakban ugrott meg, de azért még sokan várnak vevőkre.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Maszolnak nyilatkozva elmondta, hogy idén télen azért volt szerencséje a Hargita megyei gazdáknak, mert a hőmérsékletingadozások ellenére is folyamatosan hóréteg borította a földeket, az pedig megvédte a vetést az időjárási viszontagságoktól. Ha ugyanis a mínusz 18-20 fokos hideg közvetlenül érte volna a vetést, az komoly fejtörést okozott volna a gabonatermelőknek. A tavalyi tél ezzel szemben nagyon ártalmas volt az őszi vetésre nézve, mert akkor a talaj felső rétege teljesen megfagyott – adta tudomásunkra az igazgató.A Hargita megyében bevetett területek mintegy 10-15 százalékán jelentkezett a hópenész, amely annak a következménye, hogy olvadáskor néhány napig vízben állt a vetés.

„Jó közepes minőségű termésre számítunk idén, hiszen vannak olyan területek, amelyek károsodást szenvedtek, de most már azok is zöldülnek. Nagy fagyra sem számíthatunk idén, a búza esetében szoktak gondok jelentkezni tavasszal, amikor az agyagosabb föld újra megfagy” – fejtette ki a Maszolnak Török Jenő.

Hargita megyében az elmúlt ősszel 11 050 hektárt vetettek be őszi búzával, 600 hektárt rozzsal, 800 hektárt őszi tritikáléval, valamint Udvarhely és Keresztúr környékén 300 hektárt őszi árpával. A búzával bevetett területek mérete 10 százalékkal nagyobb a tavalyihoz viszonyítva.

Most kezdik vásárolni a helyi krumplit

Nem voltak elégedettek a burgonyatermesztők a tavaly év végi és az év eleji kereslettel. Nagy tételben szállították ugyanis Lengyelországból a nagy méretű, sok víztartalmú burgonyát.

„Ősszel abban reménykedtünk, hogy a hazai pityóka karácsonyra kiszorítja az importkrumplit, azonban ez nem következett be. Január közepéig nem igazán jártak a megyében a felvásárlók. A termelők el is voltak emiatt keseredve. Ekkor jött a nagy lehűlés az országban, valószínűleg emiatt csökkent az import intenzitása. Azóta nőtt a kereslet a hazai burgonya iránt” – mondta a mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Becsléseik szerint a tavalyi termés mintegy háromnegyedét sikerült eddig értékesíteni. A főutak mentén élő, nagy termelőknek indult be a forgalma az utóbbi időben. A távolabbi, félreeső kisfalvakban még lehet krumplit vásárolni. A mostani árak 65 és 80 bani között mozognak kilónként.

Kapcsolódók

Kimaradt?