A kormány közölte Brüsszellel, az államháztartási hiány nem haladja meg a 3 százalékot

A kormány arról biztosította az Európai Bizottságot, hogy az államháztartási hiány nem haladja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

A bukaresti pénzügyminisztérium közleményben reagált az Európai Bizottság múlt heti levelére, amelyben az uniós végrehajtó szerv aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az államháztartási hiány túllépheti a GDP-arányos 3 százalékot.

Az Agerpres hírügynökség által szerdán idézett közlemény szerint Bukarest azt állítja, a romániai és az uniós számítások az eltérő becslési metodológia alkalmazása miatt térnek el egymástól, de emlékeztettek, hogy a parlament olyan állami költségvetést fogadott el, amely szerint az államháztartási hiány 3 százalék alatt marad.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán tizenkét uniós tagországnál tárt fel makrogazdasági egyensúlyhiányt. Ezek között nem szerepelt Románia, Bukarestnek csak levélben fejezte ki aggodalmát Brüsszel.

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint a román államháztartási hiány az idén eléri a GDP 3,6 százalékát, 2018-ban pedig a 3,9 százalékát. Brüsszel szerint ez a hiány a kormány és a parlament által elfogadott adócsökkentések és béremelések miatt fog bekövetkezni.

Brüsszel és Bukarest várakozásai az idei gazdasági növekedést illetően is eltérőek, miközben Brüsszel 4,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, addig Bukarest 5,2 százalékos GDP-bővülést vár.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az első hónapot az államháztartás 0,37 százalékos többlettel zárta. Ugyanakkor csaknem 6 százalékkal maradtak el a tervezett bevételek, míg a kormány egész évre 14 százalékkal több bevételre számít tavalyhoz képest. Emiatt Klaus Johannis elnök is aggályait fogalmazta meg, és csak többszöri figyelmeztetés után volt hajlandó kihirdetni az idei állami költségvetésről szóló törvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?