Restitúció: nincs költségvetési keret a kárpótlásokra

A kommunizmus idején elkobzott ingatlanok volt tulajdonosainak érdekeit védő egyesület elégedetlen azzal, hogy a kormány által elfogadott idei költségvetés-tervezetben nincs előirányozva pénzkeret a kárpótlások kifizetésére.

A Magántulajdonért Egyesület nevű szervezet közleményben tiltakozott szerdán az ellen, hogy a kormányaz idén sem akarja kárpótolni az egykori tulajdonosakat. Liviu Voinea, a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter a Hotnews.ro portálnak elmondta: a kormány csak a jogerős bírósági ítélet nyomán megítélt kártérítések értékét számolta bele a büdzsébe. Ez azt jelenti, hogy a román kormány 500 millió lej kiadással számol 2013-ban, ami csak töredéke a benyújtott kárpótlási kérelmeknek. Voinea szerint a többiről az új restitúciós törvény fog rendelkezni, amelyet a kabinet áprilisban terjeszt a parlament elé.

restitutioA miniszter rámutatott, hogy a kormány úgynevezett felelősségvállalással fogja a törvényhozás elé terjeszteni a restitúciós törvénytervezetet, ami azt jelenti, hogy nem lesz róla parlamenti vita, az ellenzék viszont bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kabinet ellen.

A román államot a strasbourgi emberjogi bíróság szólította fel 2010 őszén, hogy általános jelleggel orvosolja a „nemzeti jogrendszerben található strukturális problémát" az elkobzott ingatlanok után járó kártérítések ügyében, miután megállapította: nem működőképes a román visszaszolgáltatási rendszer. Romániának 2012 júliusáig kellett volna kiigazítania jogrendszerét, de végül kilenc hónap haladékot kapott, ami májusban jár le.

Victor Ponta miniszterelnök legutóbb úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem lenne alkotmányos a kárpótlások értékének korlátozása, ezért a hatóságok csak azt tehetik, hogy egyrészt tüzetesen megvizsgálják a benyújtott kérelmeket, másrészt meghatározzák, hogy hosszabb futamidő alatt kell a hatóságoknak kifizetniük a kárpótlásokat. Ponta szerint az ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását sem kell felfüggeszteni.

Tavaly a restitúciós hatóság olyan törvénytervezetet bocsátott közvitára, amely egyrészt korlátozta volna a kárpótlások értékét, másrészt felfüggesztette volna az ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását. Ez ellen tiltakozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Kimaradt?