Magasabb fokozatba kapcsolnak az elektromos autók idehaza is

A tehetősek kiváltsága egyelőre az elektromos autó vásárlása, s Erdélyben roppant kezdetleges az infrastruktúra, egy sor megyében egyetlen töltőállomás sincs.

Közel másfélszer annyi elektromos- és hibrid autót adtak el Romániában tavaly, mint egy évvel korábban. Az Autógyártók és –forgalmazók Egyesületének (APIA) adatai szerint 2016-ban 1183 személy vásárolt környezetbarát üzemanyaggal működő személygépkocsit, míg tavalyelőtt még csak 496. A legtöbb ilyen járművet, 820 darabot, a Toyota értékesítette, a legnagyobb, 400 százalékos növekedést ellenben a Volkswagen érte el, igaz a német vállalatnak ezzel együtt is csak 25 vásárlója volt.

A kizárólag árammal működő gépjárművek iránt még nagyobb mértékben nőtt az érdeklődés, tavaly háromszor annyit adtak el a hazai forgalmazók, mint 2015-ben, 167 darabot. A piacvezető a BMW volt, 65 járművel, majd a Mercedesz-Benz és a Volkswagen következett 37, illetve 25 darabbal.

Kevés a töltőállomás

Az elektromos töltőállomások száma megduplázódott tavaly, jelenleg mintegy száz van belőlük, több, mint egyharmaduk Bukarestben található. Erdély nincs túl jól ellátva elektromos töltőállomásokkal: Maros, Kovászna, Szatmár, Szilágy, Beszterce-Naszód és Krassó-Szörény megyében egyetlen egy sincs, a fennmaradó megyék többségében egy-egy.

A helyzet a közeljövőben javulni fog, a Kaufland ugyanis bejelentette, hogy a jelenlegi 12-n kívül további áruházai mellett alakít ki töltőhelyet, többek között Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Brassóban és Segesváron.

A villamossággal működő autókat kiszolgáló kiskapacitású töltőállomások felszerelését az állam 2500 euróval, az 50 kW-os, gyorstöltést biztosító állomásokét pedig 30 ezer euróval támogatja. Ez utóbbiaknál 20 perc alatt lehet 80 százalékra feltölteni az akkumulátort, ami egy kiskapacitású töltőnél 7-8 órát vesz igénybe.

Nagyon drágák

Ennek ellenére az elektromos autók hazai elterjedésének elsősorban nem a hiányos infrastruktúra szab határt, hanem a pénz. Hiába támogatja az állam kb. 6500 euróval az árammal műműködő személygépkocsik vásárlását, ezek ára még mindig lényegesen magasabb a hagyományos üzemanyaggal meghajtottakénál.

Egy Nissan Leaf ára, felszereltségétől függően, 26 és 32 ezer euró között változik, egy Testa S Model pedig körülbelül 50 ezer euróba kerül. Használtan 10 ezer euró körül van az idehaza kapható elektromos autók ára, amennyiért már egy vadonatúj Logant is meg lehet venni. Az üzemeltetésük ellenben lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos  személygépkocsiké, 100 km-en kb. 7 lej árú áramot fogyasztanak és a szervizköltségek is sokkal kisebbek.

De olcsóbbak lesznek

Az idő azonban azoknak dolgozik, akik szívesen járnának környezetbarát járművel, ám jelenleg ezt nem engedheti meg maguknak. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint 2040-re az elektromos autók átlagára, az egyre olcsóbb akkumulátoroknak köszönhetően, 22 ezer dollárra csökken. Az akkumulátor előállítási költsége nagyban meghatározza egy elektromos autó árát, körülbelül az egyharmadát teszi ki.

Az eladások rohamos ütemben fognak növekedni, 23 év múlva világviszonylatban hozzávetőleg 40 millió elektromos autót értékesítenek majd. A jelenlegi állapotokhoz képest ez egy elképesztő szám, figyelembe véve, hogy 2015-ben Európában 200 ezer új elektromos autó talált gazdára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?