„Mítosz volt a Háromszékre érkező nagyszámú magyarországi turista”

„Mítosz volt a Háromszékre érkező nagyszámú magyarországi turista” – mutatott rá a Kovászna megye turizmusát elemző sajtótájékoztatón Grüman Róbert. A háromszéki önkormányzat alelnöke szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a térségbe érkező turisták 90 százaléka belföldi és mindössze 10 százalékuk érkezik külföldről, többek között Magyarországról.

Grüman Róbert emlékeztetett, hogy Kovászna megye tanácsa az idei esztendőt a „Turizmus évének” nyilvánította, így márciustól minden hónapban szerveznek legalább egy nagyszabású turisztikai rendezvényt, ahová bukaresti újságírókat és bloggereket hívnak meg és céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet Háromszék turisztikai kínálatára és növeljék a belföldi és külföldi turisták számát.

Tavaly a Háromszékre érkező turisták száma megközelítette a bűvös százezres határt – ismertette a statisztikákat Grüman Róbert, aki szerint tavaly 97220 turista kereste fel Háromszéket, és összesen 520478 vendégéjszakát (átlag 5,3 napot) töltöttek valamely szálláshelyen. A megyei önkormányzat alelnöke szerint a statisztikákat irányadóként kell kezelni, mivel a valóságban több turista fordult meg Háromszéken, de a fekete turizmust nem lehet számszerűsíteni.

Elmondható viszont, hogy Kovászna megye turisztikai forgalma tavaly tíz százalékkal növekedett 2015-höz képest. Tavaly a turizmusban érdekelt háromszéki vállalkozások 92,6 millió lejes forgalmat valósítottak meg – tette hozzá Édler András a kereskedelmi kamara elnöke.

Kovászna város szociális turizmusa torzítja az adatokat

A szakemberek úgy vélik, a háromszéki turisztikai tevékenységről szóló adatokat torzítja a Kovászna városi szociális turizmus, hiszen nagyon sokan érkeznek oda az állam által támogatott ingyenes vagy kedvezményes jegyekkel és sok napot töltenek kezelésekkel. Mint kiderült, a tíz legnépszerűbb befogadóhely közül az első Kovászna város, ahová tavaly 45525 turista érkezett, legtöbben kezelő jegyekkel.

Emellett Torja-Bálványos térségébe 17797 vendég látogatott, a harmadik helyen Sepsiszentgyörgy van 13826 turistával. A tízes lista többi helyén van Kézdivásárhely, Zabola, Árkos, Köröspatak, Bardóc-Olasztelek, Uzon és Kommandó, egyenként 1000 és 1500 közti turistával.

Grüman Róbert Olasztelek pozitív példáját említette, ahová három éve alig 11 turista érkezett, de – a Dániel kastélyszálló beindítását követően – tavaly már 1128 vendég fordult meg a településen. Szemléletváltásra van szükség a vendégfogadók körében, hiszen már nem elég csak szállást és étkezést biztosítani, hanem programot kell kínálni a turistáknak, így egyesek szerveznek már látogatást kovácsműhelybe, esztenára vagy házikenyér-, mézeskalács-, kürtöskalácskészítést is vendégeik számára.

Márciusban nyílik a háromszéki TourInfo iroda

Mintegy 80 százalékban elkészült Kovászna megye turisztikai adatbázisa, amelyet hamarosan közzétesznek a www.iranyharomszek.ro illetve a www.viziteazacovasna.ro oldalakon, ahol a turisták egy helyen találják a kínálatot, mutatott rá László Endre.

A turisztikai irodákat tömörítő egyesület (ANAT) regionális alelnöke szerint javítani szeretnék a turisztikai szolgáltatások minőségét, így szakmai képzéseket szerveznek pincéreknek, szakácsoknak és recepciósoknak, de márciusban Sepsiszentgyörgy főterén a volt Art Gallery helyén megnyitják a háromszéki TourInfo irodát, amely este későig és hétvégeken is nyitva tart majd.

A Kovászna megye Turizmusáért Egyesület vezetője, Jánó Szabolcs szerint készítenek egy mobiltelefonos applikációt, amelyen elérhetőek a szálláshelyek, éttermek és látványosságok adatai. Emellett új koncepcióval és megújult, modern designnal lesznek jelen a bukaresti, budapesti és manchesteri vásárokon.

László Endre szerint az jó ötlet volt, hogy Kovászna és Hargita megyék közös Székelyföld standon mutatkoztak be, mert így a turista egy helyen tud összerakni egy székelyföldi körutat, de az eddigi standok sem kinézetükben sem kínálatukban nem voltak megfelelőek. Idén a bukaresti Romexpon egy eddiginél jobb helyen, látványos standdal és egységes népszerűsítő anyagokkal jelennek meg, ahol nem csak bemutatják, hanem értékesítik is a háromszéki kínálatot.

Idegenforgalmi illeték bevezetését sürgetik

Édler András, a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a tíz legnépszerűbb háromszéki településen szükség lenne a világban mindenhol alkalmazott idegenforgalmi illeték bevezetése. Ez általában az egy éjszakai szállás árának 1 százaléka, de lehet akár szimbolikus 1 lej is.

A gazdasági szakember példaként említette, hogy ha tavaly 520 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták Háromszéken, akkor 1 lejes illetékkel számolva 520 ezer lejes bevételre tettek volna szert az érintett települések, amit a turizmus népszerűsítésére fordíthattak volna.

A háromszéki önkormányzatok azért idegenkednek az idegenforgalmi illeték bevezetésétől, mert szerintük azt nehéz begyűjteni és nem szeretnék egy újabb adóval terhelni a vállalkozókat, tette hozzá László Endre, aki szerint ez nem jelent plusz terhet, hiszen a pénzt a turista fizeti be a szálláshelyen, amely negyedévenként továbbítja a települések kasszájába.

Tavaly Kovászna megye tanácsa 600 ezer, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 200 ezer lejjel finanszírozta a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület tevékenységét, de az idegenforgalmi illetékkel ezt az összeget lehetne pótolni és a pénzt a térséget népszerűsítésére lehetne fordítani, véli Édler András.

Kapcsolódók

Kimaradt?