Nehéz év elé néznek az autó márkakereskedések

Február első két napjában 15 ezer használt autót írattak be a forgalomba, körülbelül annyit, mint tavaly három hét alatt. Az új autók eladása ellenben lényegesen visszaeshet, ami miatt akár munkahelyek ezrei szűnhetnek meg.

A regisztrációs illeték megszüntetése következtében egyik-napról a másikra ugrásszerűen megnőtt a használt autók forgalomba íratását célzó kérvények száma. „Február 1-én országos szinten 10 ezer kérvényt iktattunk, míg egy nappal korábban csak 2500-t” – nyilatkozta Mihail Enache, a gépjárművek forgalomba íratását végző intézmény, a DRPCIV szóvivője.

A külföldről vásárolt használt autók után fizetendő, általában néhány száz euró értékű regisztrációs adó január 31-ig volt érvényben. Február 2-án a megszokottnál még mindig jóval nagyobb volt a forgalom, körülbelül 5500 használt- és 523 új személygépkocsi nyilvántartásba vételét kérvényezték a tulajdonosok. A 10:1 arány a second-hand autók javára elképesztően magas, tavaly még csak két használtan vásárolt járműre jutott egy új. Szakemberek arra számítanak, hogy február végéig 40-50 ezer használt autót fognak forgalomba íratni, ami hozzávetőleg a duplája az egy átlagos tavalyi hónapban regisztrált értéknek.

Ernest Popovici, a gépkocsigyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezete, az APIA elnöke szerint, a regisztrációs illeték megszüntetése következtében néhány év alatt drámai módon el fog tolódni az arány a hazai autóparkon belül a használt járművek javára, elérheti akár az 1:5 értéket. Jelenleg a hazai utakon háromszor annyi használtan vásárolt autó közlekedik, mint új. Ernest Popovici hangsúlyozza, hogy a regisztrációs adónak köszönhetően a külföldről vásárolt használt személygépkocsik 75 százaléka Euro 4, 5 vagy 6 katalizátoros volt, vagyis viszonylag környezetkímélő. Az illeték eltörlése következtében ez az arány minden bizonnyal lényegesen romlani fog.

Elözönlik az országot a régi autók

„Ha a hatóságok nem fogják valamilyen módon ellensúlyozni a regisztrációs adó megszüntetését, akkor az országot el fogják özönleni a régi autók. Becsléseink szerint 2020-ra a használt autók import el fogja érni az évi 600 ezres szintet. Ennek következtében nőni fog a környezetszennyezés, a közlekedésbiztonság romlani fog, s elöregszik az autópark” – véli Hakim Boutehra, a Dacia, Renault és Nissan márkákat forgalmazó Renault Commercial Roumanie vezérigazgatója, aki szerint az új személygépkocsik eladása a legjobb esetben stagnálni fog.  Cristian Milea, az APIA igazgatótanácsának tagja sokkal borúlátóbb, az eladások 30 százalékos csökkenésére számít, s arra, hogy az ágazat akár 15 ezer munkahelyet is veszíthet.   

2016 utolsó negyedévében 101 475 személygépkocsit helyeztek forgalomba, ez 19,4százalékkal több mint 2015 azonos időszakában- derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A múlt év október-decemberében 103 147 személyszállító járművet írtak be a forgalomba, ez 6százalék-kal több mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 2,9 százalékkal több, 24.971 teherszállító járművet helyeztek forgalomba. A legnagyobb növekedést a robogóknál és a motorkerékpároknál regisztrálták, 32,2s százalék (1 118), a legnagyobb csökkenést a buszoknál -38,5 százalék (554).  (Agerpres)

Tavaly Romániában 359 ezer közúti gépjárművet szereltek össze, 7,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Dacia termelése 5,5, míg a Fordé majd 20 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a használt autók beözönlését inkább az előbbi sínylené meg, a Ford craiovai gyára ugyanis javarészt exportra termel. 2016-ban az idehaza értékesített új autók száma megközelítette a 150 ezret, a second-hand járműveké pedig a 300 ezret.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?